Tradition & Kvalité

Ät & drick

Sug, bryt, skär & njut

Kräftans stjärt innehåller mycket gott kött och är enkel att hantera. Många gillar den bäst. Men det finns fler smarriga ställen på kräftan. För att hitta dem alla kan du göra som den sanna kräftälskaren; sug, bryt, skär, njut!

Sug

Börja med att suga ur det salta, dilliga spadet från kräftans undersida. Glöm inte att sörpla ordentligt, det hör till! Eller för all del, bryt av ett av de främre små ”benen” vid andra leden inifrån och använd som sugrör – ljudlöst och effektivt.

Bryt

Låter makabert, men kräftor kräva detta handlag. (Ibland också ganska starka nypor eller en riktigt bra kniv). Bryt av klor och ben från kroppen. Bryt också av den rörliga delen på klon och ät köttet, sug ur spadet i resten av klon och ät innandömet.

Skär

Oavsett hur du hanterat kräftan hittills så är det nu dags att ta fram kniven. Sätt den bakom ögonen och skär av ryggskölden. Lyft sedan av skölden, använd kniven igen för att skrapa av och njuta av det krämiga kräftsmöret på insidan av skölden.
Sug lite ovanifrån.

Njut!

En kräftälskare har så klart njutit hela vägen fram till detta också. Men nu är det så äntligen dags för höjdpunkten – stjärten! Du kommer åt den genom att bryta bort skalet från sidorna. Dra isär stjärten på längden och ta bort den svarta tarmen. Ät och njut!

… men akta dig för magsäcken

Kräftans magsäck smakar illa. Den är liten, svart och finns längst fram på kräftan. Ta bort den genom att lyfta ur den försiktig med hjälp av de små utskotten på var sida.

… eller fokusera på sörpel, stjärtar och klor

Avstår du ändå helst från kräftsmör och ben vill fokusera på stjärtar och klor? Det är helt ok det med. Kanske finns det skäl till några extra tillbehör. Här är tips på några klassiker:

Vilken Pandaluskräfta ska jag köpa?

Turkiska: lättskalad med frisk smak. Påminner om svenska!

Kinesiska: Något hårdare skal med frisk smak, köttig med stor stjärt!

Läs mer om våra kräftor här.

Hur många äter man då?

Riktigt stora kräftälskare kan äta upp till 1 kilo kräftor alldeles på egen hand. Men oftast kan två vuxna personer dela på samma mängd. Självklart beror mängden kräftor på hur mycket och vilka tillbehör du väljer.

TIPS!

Spara skalen

Spara skal och övriga delar av kräftan du inte äter. Lägg allt i en stor panna och koka ihop till en fin fond – grunden till en härlig sås eller soppa. Läs om fler recept här

Låt gästerna torka sig på duken

När du dukar för kräftskivan, använd kökshanddukar eller större tygservetter som placeringstablett. Ställ tallriken på ena halvan av handduken och låt resten hänga ner efter bordskanten som en rejäl servett att torka sig på. En liten vattenskål bredvid varje tallrik där gästerna kan skölja sina söliga fingrar i ljummet citronvatten blir garanterat populärt. Särskilt som det finns en handduk nära…

Tina kräftorna i sista minuten

Gör så här: Avlägsna ytterkartongen och lägg den obrutna vakuumförpackningen i rikligt med kallt vatten i cirka två timmar.

Tina så här för bästa smak:

Vi tycker kräftorna smakar som allra bäst när de får tina långsamt i den obrutna vakuumförpackningen i ett kylskåp under två till tre dygn.

Koka Pandalus kräftlag – Till 1kg kräftor

  • 3 l vatten
  • 1 dl havssalt
  • 4 bitar råsocker
  • 2 dl porter
  • 250g dillkronor utan stjälk

Tillagning

Börja med att tina kräftorna. Blanda vatten, porter, salt och socker i en gryta och koka upp.
Lägg i dillkronorna, sjud i 10 minuter. Tag ur dillkronorna och låt lagen svalna.
Lägg de tinade kräftorna och dillkronorna i lagen. Ställ i kylskåpet, helst ett dygn.

Vad ska vi dricka till kräftorna?

Läsk, vatten, öl, cider, vin… Här är några dryckestips från Systembolaget:
Alkoholfritt
Öl
Vin