Tradition & Kvalité

Våra kräftor

Att vi valt att koncentrera oss på kräftor från enbart två länder ger oss möjlighet att kunna kvalitetssäkra kräftor av högsta kvalitet. Våra kräftor, frysta och färska från Turkiet, samt frysta från Kina, kokas i en lag efter gammalt, svenskt recept med massor av närodlad krondill som ger den traditionella svenska kräftsmaken, men till ett mer tillgängligt pris.

När du letar efter Pandalus kräftor i butik, finns det flera olika förpackningar beroende på storlek, mängd, färska eller frysta. Egentligen är det endast två olika sorter:

Turkiska, vildfångade bergsjökräftor

Eller – om du vill imponera på kräftskivan: Astacus Leptodactylus

Svenskättlingen

Hela den svenska importindustrin av kräftor började i Turkiet under 60-talet, vilket innebär att den turkiska kräftan funnits längst på den svenska marknaden. Kräftan från Turkiet är närbesläktad med vår ursprungliga svenska kräfta och motsvarar kvalitetsmässigt också den svenska flodkräftan bäst.

Vuxna vid fem

De turkiska kräftorna växer långsamt. Det tar ungefär fem år för dem att bli fullvuxna. Kräftorna tas upp med mindre motorbåtar runt bergssjöar över hela Turkiet men främst i sjön Egirdir.

Fisket av Pandalus färska kräftor startar första juli varje år och pågår till slutet av augusti. Därefter påbörjas produktionen av de frysta kräftorna som håller på till slutet av oktober.

Datumet för att avsluta produktionen varierar, men sker i samband med att kräftan blir könsmogen.

Ljusa, lättskalade och friska

Pandalus turkiska bergsjökräftor finns både färska och frysta i butik.

De turkiska kräftorna är ljusare i färgen än de kinesiska och är mer lättskalade med en jämn och frisk smak.

Våra färska

-En trogen hedersgäst direkt från de turkiska sjöarnas klara vatten

Den äkta, svenska ursprungskräftan- flodkräftan- går idag knappt att få tag på. Pandalus färska turkiska kräftor är så nära dessa sällsynta delikatesser du kan komma.

Det bästa vi har

På Pandalus har vi testat och ätit kräftor i över femtio år. Våra färska kräftor från Turkiet är vår absoluta stolthet och har en särskild plats i våra kräftälskande hjärtan. Alla våra kräftor fiskas och tillagas omsorgsfullt enligt Pandalus eget recept. Enbart naturliga råvaror, färsk krondill, salt, socker och dillfrön, inga övriga tillsatser. Våra färska godingar förpackas sedan med en rejäl knippa färsk krondill rakt ner i den genomskinliga Pandaluspåsen. Den ljuvliga doften är sedan det första som bjuds när du öppnar påsen. Och ja, det börjar redan där vattnas i munnen!

Inga tillsatser

Svenska, turkiska, kinesiska… oavsett nationalitet kan färska skaldjur som bekant inte skryta med någon långvarig hållbarhet. Det ligger i deras natur och kräftor är inget undantag.
För att färska kräftor ska hålla längre än bara några dagar, är det därför helt nödvändigt att behandla dem på något sätt. En del skaldjursproducenter tillför därför ofta någon form av tillsatsmedel. På Pandalus gör vi inte det! För att våra älskade färska kräftor från Turkiet ska kunna nå alla oss som längtar efter dem så pastöriserar vi dem istället. Direkt efter att förpackningen har tillslutits hettas de upp ytterligare en gång för att sedan kylas ned snabbt. Tack vare detta får våra kräftor en bibehållen fräschhet, en längre hållbarhet samt en naturlig dillsmak.

Se vad du köper

Den miljövänliga genomskinliga förpackningen gör att du slipper fundera över hur stora kräftorna är. Förutom att du direkt ser vad du får, när ingenting döljer innehållet, får både du och miljön mindre förpackningsmaterial att ta hand om. Det tycker vi på Pandalus känns bra!

Det sitter i dillen!

Familjen Erasmie med pappa Sten och sönerna Sten-Erik och Henrik var de som byggde upp den svenska produktionen av kräftor i Turkiet på 60-talet. Henrik Erasmie har arbetat med kräftor i snart fyrtio år:
– ”Pandalus kräftor kokas i en lag efter vårat egna svenska recept, med färsk utvald krondill samt dillfrön”!

Emigranten

Får du tag på ”svenska kräftor” i din butik så är det med allra största sannolikhet signalkräftor med ursprung i västra USA.

Färskfryst för bästa kvalitet

Färskfryst för Pandalus innebär att vi fryser in kräftorna direkt efter kokning och nedkylning för att behålla den bästa kvalitén.

Våra turkiska kräftor kokas, precis som de kinesiska, efter vårt eget recept med utvald, färsk närodlad krondill och dillfrön. Därefter skeppas de till Sverige i fryscontainrar.

Nystan på köpet…

I och med att kräftorna blir könsmogna avslutas kräftproduktionen. Honorna får rom och hanarna bildar sädesledare i form av ett vitt, hårt ”nystan”. Hankräftor fångade under lekperioden kan ha ett vitt nystan mellan stjärt och kropp. Det är helt ofarligt, och påverkar inte smak eller kvalitet och är lätt att avlägsna.

Kinesiska vildfångade kräftor

Eller, imponera på kräftskivan med namnet: Procambarus Clarkii

Det är i kinesiska Hubeiprovinsen, även kallad De tusen sjöarnas provins, som vi verkar med Pandalus kräftproduktion. Fisket i Kina sker till stor del med eka eller vadarstövlar eftersom många av sjöarna är grunda. Här, i närheten av staden Qianjiang, i ett av Hubeis bördigaste jordbruksområden, odlar vi också vår egen krondill tillsammans med de lokala bönderna.

Hård med stor stjärt

Den kinesiska kräftan är en sumpkräfta som växer snabbt, tillgången är därför mycket god och brukar vara det bästa alternativet för den prismedvetne. Den kinesiska kräftan kan variera något i både färg och hårdhet, men generellt är den mörkröd och har ett karaktäristiskt hårt skal. Den har en större stjärt än de turkiska och är något fetare och kompaktare. Pandalus kinesiska kräftor finns enbart som frysta.

Färskfryst för bästa kvalitet

Färskfryst för Pandalus innebär att vi fryser in kräftorna direkt efter kokning och nedkylning för att behålla den bästa kvalitén.

Pandalus kinesiska kräftor tillagas i våra två toppmoderna fabriker efter vårt eget recept med färsk närodlad krondill och dillfrön, därefter skeppas de till Sverige i fryscontainrar.

Visste du att…

Endast 1-2 procent av fångsten i Kina klarar Pandalus kvalitetskrav, resten går till den inhemska konsumtionen eller vidareförädlas och blir till exempel kräftstjärtar i lake och råvara i maträtter.

Turkiska Kräftor

Den turkiska kräftan (astacus leptodactylus) är den kräfta som funnits längst på den svenska marknaden och motsvarar kvalitetsmässigt den svenska flodkräftan bäst.

Fisket av de färska kräftorna startar första juli varje år och pågår till slutet av augusti. Därefter påbörjas produktionen av de frysta kräftorna som håller på till slutet av oktober.

Datumet för att avsluta produktionen sker i samband med att kräftan blir könsmogen.
Honorna får rom och hanarna bildar sädesledare i form av ett vitt hårt ”nystan”. Det kan hända att vissa som köper kräftor i slutet av säsongen får hanar som utvecklat sädesledare och många tror då att det vita ”nystanet” är mask. Vilket alltså inte är fallet och är helt naturligt och inte farligt.

Våra färska kräftor kommer från Turkiet och vårt frysta sortiment kommer från Turkiet och Kina.

Frysta

20-kraftor-–-700g
20 kräftor – 700g
20-stora-kraftor-–-1-kg
20 stora kräftor – 1 kg
12-15-extra-stora-kraftor–-1-kg
10-15 extra stora kräftor – 1 kg

 

Kräftor från Turkiet Ca 20 st 700g
Kräftor från Turkiet Ca 20 st 700g
Stora Kräftor från Turkiet Ca 15 st 700g
Stora Kräftor från Turkiet Ca 15 st 700g
Extra Stora Kräftor från Turkiet Ca 10 st 700g
Extra Stora Kräftor från Turkiet Ca 10 st 700g

Färska

(Tillgängligt under juli-september månad)


10-15 Extra Stora Kräftor

Färska Turkiska kräftor 700g

Kinesiska Kräftor

Våra kinesiska vildfångade kräftor (Procambarus Clarkii) finns i storlekarna normalstora och jumbo i förpackningarna från 500g till 2kg. Vi har dock valt att namnge de kinesiska kräftorna per antalet kräftor som ligger i konsumentförpackning istället för storleken på kräftan. Detta för att lättare kommunicera innehållet och storleken på kräftorna till våra konsumenter.

Kräftorna tillagas efter Pandalus eget recept med utvald krondill och dillfrön. Endast 1-2 procent av fångsten klarar Pandalus kvalitetskrav, resten går till den inhemska konsumtionen eller vidareförädlas och blir till exempel kräftstjärtar i lake och råvaror i maträtter.

Den kinesiska kräftan kan variera något i färg och hårdhet men är generellt mörkröd. De har en större stjärt än de turkiska och är något fetare och kompakta.

Alla våra kräftor från Kina finns endast som frysta.

20-kraftor-–-700g
20 Kräftor – 700g
vildfangade
Ca 20 Stora Vildfångade Kräftor från Kina – 1kg

Stora kräftor från Kina ca 15 – 700g
12-kraftor-–-500g
12 Kräftor – 500g
kungen
Kräftkungen (750g kräftor+250 k-stj. med skal)