Hummerfond

Hummerfond

Tips inför nästa hummermiddag är att spara skalen och göra egen hummerfond, både godare och nyttigare än den man köper i butik – och inte alls så krångligt att göra som man kanske kan tro. Passar det inte att koka direkt går det lika bra att frysa in skalen och använda vid ett annat tillfälle (och självklart kan du även frysa in den färdiga fonden).
Dela på facebook

Du behöver

  • 6 hummerskal
  • 4 gullökar
  • 5 morötter (kan bytas mot ex palsternacka, rotselleri eller fänkål)
  • 7 vitlöksklyftor
  • 5 dl vitt vin
  • Vatten
  • Olja
  • Kryddor efter smak, ex: Persilja, oregano, kyndel, rosmarin, timjan, basilika, körvel, gräslök

Gör så här

  1. Börja med att sätta ugnen på varmluft på 200 grader. Krossa hummerskalen (för att få ut det mesta av smaken) och lägg dem i en ugnssäker form ihop med grovt hackad lök, morötter och vitlöksklyftor. Strö över olja och valfria kryddor.

  2. Ställ in ugnen i ca 25-30 minuter (eftersom alla ugnar är olika är det bra att hålla koll så skalen inte bränns – det påverkar smaken). Lägg skal- & grönsaksblandningen i en stor gryta och häll över vin samt vatten så det täcker skalen. Koka upp.

  3. När skalen kokats upp låter du dem stå och puttra på lägre värme i ca en timme. Sila därefter bort skal och grönsaker och reducera buljongen genom att låta den stå på spisen på lägre temperatur tills vätskan ungefär halverats. Smaka av så du känner att fonden fått en mer koncentrerad smak (fond är i stort sett reducerad buljong). Färdig!