Hummerrisotto

Hummerrisotto

En färgstark och krämig rätt som inte lämnar någon besviken.  Humrarna blir som godast om de får tina långsamt i kylen över natten. 

Dela på facebook

Du behöver

2 portioner

  • 2 st Pandalus humrar
  • 1 st liten fänkål
  • 1 st gul lök
  • 1 st schalottenlök
  • 1 st morot
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 200g risottoris
  • 1 dl vitt vin (torrt)
  • 100g riven parmesan
  • 50g smör
  • Olivolja

Gör så här

  1. Tina humrarna i kylen över natten

  2. Ta ut köttet från humrarna och lägg skalet åt sidan tills vidare

  3. Grovhacka fänkålen, moroten samt den gula löken och låt bryna några minuter i en stor kastrull med olivolja. Vänd ned tomatpurén

  4. Ös ned hummerskalen med grönsakerna och täck med vatten. Låt därefter puttra under lock i cirka 2h

  5. Sila av buljongen och koka ner fonden till ungefär hälften

  6. Värm en djup stekpanna/kastrull med olivolja och tillsätt risottoriset. Låt rosta i några minuter – detta för att riset ska släppa stärkelse vilket resulterar i ett krämigare slutresultat

  7. Finhacka schalottenlöken och vänd därefter ned i riset för att svettas

  8. Tillsätt vinet och låt koka ur

  9. Ös gradvis ned buljongen i riset under omrörning allteftersom det suger upp vätskan. Tillsätt till en början cirka 3 dl buljong, varefter 1 dl i taget är tillräckligt. Fortsätt tills riset mjuknat (bör ta cirka 15-20 min)

  10. Dela slutigen hummerköttet i mindre delar (lämna gärna stjärten hel och servera den som den är) och tillsätt i risotton innan servering tillsammans med riven parmesan och några smörklickar