Hummerrisotto
En färgstark och krämig rätt som inte lämnar någon besviken. Humrarna blir som godast om de får tina långsamt i kylen över natten.
Du behöver
2 portioner
- 2 st Pandalus humrar
- 1 st liten fänkål
- 1 st gul lök
- 1 st schalottenlök
- 1 st morot
- 0,5 dl tomatpuré
- 200g risottoris
- 1 dl vitt vin (torrt)
- 100g riven parmesan
- 50g smör
- Olivolja
Gör så här
- Tina humrarna i kylen över natten
- Ta ut köttet från humrarna och lägg skalet åt sidan tills vidare
- Grovhacka fänkålen, moroten samt den gula löken och låt bryna några minuter i en stor kastrull med olivolja. Vänd ned tomatpurén
- Ös ned hummerskalen med grönsakerna och täck med vatten. Låt därefter puttra under lock i cirka 2h
- Sila av buljongen och koka ner fonden till ungefär hälften
- Värm en djup stekpanna/kastrull med olivolja och tillsätt risottoriset. Låt rosta i några minuter – detta för att riset ska släppa stärkelse vilket resulterar i ett krämigare slutresultat
- Finhacka schalottenlöken och vänd därefter ned i riset för att svettas
- Tillsätt vinet och låt koka ur
- Ös gradvis ned buljongen i riset under omrörning allteftersom det suger upp vätskan. Tillsätt till en början cirka 3 dl buljong, varefter 1 dl i taget är tillräckligt. Fortsätt tills riset mjuknat (bör ta cirka 15-20 min)
- Dela slutigen hummerköttet i mindre delar (lämna gärna stjärten hel och servera den som den är) och tillsätt i risotton innan servering tillsammans med riven parmesan och några smörklickar