Röding med sikrom och beurre blanc
Historierna om hur den franska kocken Clémence Lefeuvre uppfann den klassiska såsen beurre blanc är många. En av dem är att såsen är en misslyckad bearnaise. Misstag eller inte, vi är väldigt glada för att hon skrev in beurre blanc i den kulinariska historien.
Du behöver
2 portioner
- 40 g sikrom
- 2 rödingfiléer
- Färskpotatis eller delikatesspotatis
- Dill
- Salt och peppar
Sås
- 1 stor bananschalottenlök
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1/2 dl vitt vin
- 2 dl grädde
- 80 g rumsvarmt smör
- Peppar och salt
- Gräslök och dill
Gör så här
- Finhacka lök, dill och gräslök
- Lägg ner lök, vitvinsvinäger och vitt vin i en kastrull och låt koka ihop tills nästan all vätska har försvunnit
- Koka grädden i en annan kastrull tills mängden halverats
- Häll sedan ner grädden tillsammans med löken och koka upp
- Ta bort kastrullen från plattan och lägg ner lite smör i taget under omrörning
- Salta och peppra efter smak, såsen kan sedan värmas upp igen innan servering
- Koka potatis i saltat vatten och rikligt dill
- Stek rödingen på skinnsidan i smör, cirka 6-8 minuter beroende på storlek
- Vänd fisken sedan och stek någon minut på andra sidan
- Värm upp såsen och blanda ner gräslök och dill
- Toppa rödingen med sikrom
- Servera allting ihop som en somrig och god rätt