Blomkålsrisotto med tigerräkor

Blomkålsrisotto med tigerräkor

Du behöver inte missa en räkrisotto bara för att du inte vill eller kan äta ris. Byt ut riset mot blomkål och voilà

Dela på facebook

Du behöver

4 portioner

  • 1 påse Pandalus tigerräkor
  • 700 g blomkål
  • 200 g svamp
  • 5 vitlöksklyftor (4 till risotton, 1 till räkorna)
  • 75 gram schalottenlök
  • 3 dl vitt vin (2 dl till
  • risotto, 1 dl till räkorna)
  • 2 dl svampbuljong
  • 200 gram
  • Västerbottenost
  • 250 gram Parmesan
  • Smör
  • Olja
  • Salt och peppar
  • Kryddor efter smak (vi använde salvia, basilika, oregano, körvel och dragon)

Gör så här

  1. Tina räkorna

  2. Riv blomkålen i bitar stora som riskorn.

  3. Riv osten.

  4. Hacka svampen och stek den i smör.

  5. Hacka lök och vitlök och bryn väldigt lätt i en tjockbottnad kastrull, häll på den rivna blomkålen och rör runt.

  6. Häll därefter på lite av vinet och svampbuljongen (blomkål tar inte upp vätska lika bra som ris så man får vara försiktig med hur mycket vätska man häller på, häll inte på all buljong om du ser att vätskan inte kokar in).Låt koka ihop sig tills vätskan till största del försvunnit.

  7. Medan blomkålen kokar värmer du ugnen till 200 grader, tar en ugnsfast form och lägger de tinade räkorna däri.

  8. Häll på vitt vin, olja, hackad vitlök, salt och peppar och ställ in i ugnen. Rör om emellanåt, de är färdiga när de blivit rosa.

  9. När blomkålen börjar bli färdig blandar du i svampen, salt, peppar och kryddor efter smak. Rör sedan i den rivna osten.

  10. Lägg upp risotton på tallrikar, lägg räkorna ovanpå och dekorera med gröna blad.