Filodegspaj med västerbottensost och spenat
Ett riktigt gott alternativ till den klassiska västerbottensonstpajen är denna variant med filodeg och spenat. Resultatet blir en krispig paj som passar utmärkt till kräftorna!
Du behöver
Antal portioner: c:a 10-12
- 1 förpackning filodeg, går också bra med fryst
Fyllning
- 3dl västerbottensost
- 1 påse spenat, 150g
- 1 tsk bakpulver
- 2.5 dl naturell yoghurt
- 2 st ägg
- 0.75 dl rapsolja
- 1/2 dl bubbelvatten
- Salt
Att pensla med
- 1 st Ägg
- 0.5 dl Mjölk
- 0.5 dl Rapsolja
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en rund form, c:a 30 cm i diameter. Det går även bra med en långpanna som du täcker med bakplåtspapper.
- Skölj och hacka spenaten lätt.
- Riv ner västerbottensosten i en bunke och tillsätt yoghurt, bakpulver, ägg och olja. Salta och vispa ihop till en smet. Vänd i spenaten.
- Vispa upp ägg, mjölk och olja i en liten skål. Denna blandning kommer du pensla arken och pajen med.
- Placera ett filodegsark på en ren arbetsyta. Pensla hela bladet lätt med ägg, olja och mjölkblandningen. Hela ska vara penslad utan torra partier, men inte så att den blir saggig och blöt. Placera fyllning längs med ena långsidan och fortsätt så tills fyllningen är slut. Lägg över ett till filodegsblad och repetera.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills pajen är gyllene och genomgräddad.