Cornbread à la Louisiana

Glutenfritt cornbread à la Louisiana

Cornbread, eller majsbröd på svenska, bakas på bland annat majsmjöl –därav namnet. Brödet förknippas med sydstaterna i USA och har sina rötter hos den amerikanska ursprungsbefolkningen.
Detta är en glutenfri variant av cornbread som närmast kan beskrivas som ett mellanting av scones och sockerkaka och som serveras flitigt under Louisianas mardi gras-festligheter.

Mardi gras är franska och betyder ”fet tisdag”, som vi ju här i Sverige brukar förknippa med semlor. I den kristna delen av världen var fettisdagen ursprungligen den sista dagen innan fasteperioden började och på vilken man brukade vältra sig i fet, kaloririk mat för att förbereda sig inför den stundande fastan. Även om fasteperioden nuförtiden ofta uteblir så lever traditionen kvar i många delar av västvärlden – att vältra sig i fet mat under perioden innan påsk. I Louisiana i USA tar man dock festligheterna ett steg längre och i staden New Orleans har de en hel karnevalsäsong under mardi gras-perioden som sträcker sig från trettondagsafton fram till midnatt på fettisdagen.

Ät gärna brödet helt nygräddat med extrasaltat smör och servera med fördel tillsammans med heta rätter från den amerikanska södern, som t.ex. en härlig het gumbogryta med kräftor!

 

Du behöver

Antal portioner: 6 bitar

    • 125 g smör
    • 0,5 dl olja
    • 1 dl socker
    • 2 st ägg
    • 2 dl mjölk eller lättfil  
    • 1,5 tsk bakpulver
    • 2.5 dl glutenfri mjölmix
    • 2,5 dl majsmjöl
    • 1 tsk Salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°c och ställ in en gjutjärnspanna (ca 24 cm/diameter) som du sedan ska grädda brödet i.

  2. Smält smör och häll i en bunke, rör ner olja och socker. 

  3. Vispa ner äggen, ett åt gången. 

  4. Tillsätt fil alternativt mjölk.

  5. Rör ner salt, majsmjöl, glutenfri mjölmix och bakpulver. 

  6. Blanda till en klumpfri smet.

  7. Tag ut den varma gjutjärnspannan ur ugnen och strö i lite majsmjöl, häll i smeten, ställ i ugnen och grädda i ca 15 min (använd en provsticka för att se när den är klar).

  8. Stjälp upp och servera direkt när brödet är varmt.