Gratinerade kräftor

Gratinerade kräftor

Dessa ugnsgratinerade kräftor med massor av smak gör sig fint både som alternativ på kräftskivan eller som tilltugg på fredagsmyset. Serveras med fördel tillsammans med rostat bröd, smör och en god sallad!

Du behöver

Antal portioner: 2-4

  • 10 -15 st. Pandalus extra stora turkiska kräftor
  • 150 g smör (rumstempererat)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • 1 dl fint hackade örter – t ex gräslök, persilja och basilika
  • Salt och svartpeppar
  • 125 g lagrad hårdost (t.ex. västerbottenost eller prästost)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°c, grilleffekt.

  2. Dela kräftorna på längden och lägg dem i en ugnsform med snittytan uppåt.

  3. Vispa smöret mjukt och poröst.

  4.  Skala och finhacka vitlöken.

  5. Blanda ihop smöret med vitlök, sambal oelek och örter. Smaka av med salt och peppar.

  6. Bred smöret på havskräftorna och strö över osten.

  7.  Ställ i ugn och grädda på högsta värme så att osten och smöret smälter.

  8. Servera!