Grillad purjolök

Grillad purjolök med brynt smör och hasselnötter

Det händer något magiskt med purjolöken när den grillas. Och det är ett perfekt tillbehör till kräftskivan.

Dela på facebook

Du behöver

4 portioner
Tillagningstid: 60 min

  • 4 stora purjolökar
  • ca 50 g hasselnötskärnor
  • 75 g smör
  • 200 g fetaost, smulad
  • Olja
  • Krondill

Inlagda senapsfrön

  • 1 påse gula senapsfrön
  • 1/2 dl ättiksprit (12%)
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vatten

Gör så här

Inlagda senapsfrön

  1. Lägg alla ingredienserna i en kastrull och koka upp. Låt sjuda tills sockret har lösts upp. 
  2. Låt svalna och häll upp i en glasburk med förslut.

Purjolöken

  1. Tvätta Purjolöken noga. Dela den i ca 10 cm långa bitar. Koka upp lättsaltat vatten och sjud purjon i 8-10 minuter, tills den är mjuk
  2. Rosta hasselnötterna på en plåt i ugnen i 4-5 minuter. Låt svalna något och gnugga sedan bort skalen. Hacka nötterna. Smält smöret och låt sjuda tills det blir lite gyllenbrunt och får en nötaktig doft, men var försiktig så det inte bränns.
  3. Pensla purjolöken med olja och grilla den på på utegrillen eller stek den på en grillpanna på spisen i ett par minuter.
  4. Lägg upp purjolöksbitarna hela eller skurna i mindre bitar på ett fat. Häll över smöret och strö över nötterna och fetaosten och lite inlagda senapsfrön, se separat recept.
  5. Dekorera med krondill och servera direkt.