Skaldjursfond

Hemmagjord skaldjursfond

Att spara skalen från olika skaldjur och emellanåt koka egen skaldjursfond är både godare, billigare (och nyttigare..?) än den man köper i butik

Dela på facebook

Du behöver

Till detta recept har vi använt nedan (men det går bra att mixa och matcha som du vill):

  • hummerskal
  • 30 kräftskal
  • Skal från 1/2 kg räkor
  • 1 kruka färsk dill
  • 4 palsternackor
  • 2 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • Kryddor: Salt, peppar, basilika, oregano, mejram, timjan, rosmarin, kyndel, fänkålsfrön
  • 5 dl vitt vin
  • Vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Krossa skalen och lägg i en stor ugnssäker form. Skala och dela grönsakerna grovt och lägg i formen, strö över massor med kryddor och till sist lite rapsolja.
    🥕🧅🦞🦐🧄
    Ställ i plåten i ugnen i ca 35-45 minuter, rör runt efter drygt halva tiden och håll koll så att skalen inte bränns, det påverkar smaken på fonden.
     
  2. Häll allting i formen i en stor gryta, häll på det vita vinet och vatten så det precis täcker skalen och grönsakerna. Låt det sjuda på låg värme i drygt 2 timmar. Ta därefter ut skal och grönsaker och låt buljongen koka ner till minst hälften. Smaka av. När du är nöjd låter du den svalna och häller upp i iskubshållare, använd en iskub som cirka en matsked