Hemmagjord skaldjursfond
Att spara skalen från olika skaldjur och emellanåt koka egen skaldjursfond är både godare, billigare (och nyttigare..?) än den man köper i butik
Du behöver
Till detta recept har vi använt nedan (men det går bra att mixa och matcha som du vill):
- hummerskal
- 30 kräftskal
- Skal från 1/2 kg räkor
- 1 kruka färsk dill
- 4 palsternackor
- 2 gula lökar
- 5 vitlöksklyftor
- Kryddor: Salt, peppar, basilika, oregano, mejram, timjan, rosmarin, kyndel, fänkålsfrön
- 5 dl vitt vin
- Vatten
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader. Krossa skalen och lägg i en stor ugnssäker form. Skala och dela grönsakerna grovt och lägg i formen, strö över massor med kryddor och till sist lite rapsolja.
- Ställ i plåten i ugnen i ca 35-45 minuter, rör runt efter drygt halva tiden och håll koll så att skalen inte bränns, det påverkar smaken på fonden.
- Häll allting i formen i en stor gryta, häll på det vita vinet och vatten så det precis täcker skalen och grönsakerna. Låt det sjuda på låg värme i drygt 2 timmar. Ta därefter ut skal och grönsaker och låt buljongen koka ner till minst hälften. Smaka av. När du är nöjd låter du den svalna och häller upp i iskubshållare, använd en iskub som cirka en matsked