Hummerbisque med krutonger

Hummerbisque med krutonger

Hummerbisque är en klassisk fransk soppa full med smak och krämighet. 

Dela på facebook

Du behöver

4 portioner

  • 2 humrar
  • 1 liter hönsbuljong
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 morot, hackad
  • 2 st selleristjälklar, hackade
  • 1 kvisttomat hackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • Timjan
  • Persilja
  • 1 lagerblad
  • 3 dl vispgrädde
  • Några droppar citron
  • Salt och peppar
  • Lantbröd eller toast

Gör så här

  1. Tina humrarna

  2. Klyv dem på längden och ta ut köttet ur klorna och stjärten, rensa allt skal på innanmätet (spara skalen)

  3. Dela hummerköttet i mindre bitar (stjärten) och låt klorna vara hela

  4. Hacka alla grönsaker
  5. Fräs selleri, lök och morot i lite olja tills de mjuknat

  6. Värm upp hönsbuljong

  7. Lägg ner hummerskalen i kastrullen tillsammans med tomaten och låt rosta i några minuter

  8. Tillsätt tomatpuré och låt rosta några minuter till

  9. Häll sedan på det vita vinet och örterna, låt reducera några minuter

  10. Häll på hönsbuljong och sätt på lock, låt puttra cirka 30 minuter

  11. Skumma av soppa lite då och då med sked

  12. Sila soppan och låt puttra ytterligare en stund

  13. Tillsätt grädden och koka upp, smaka av med citron, salt och peppar

  14. Skär brödet i små fyrkanter och stek i rikligt med olivolja tills de fått en gyllenbrun färg

  15. Mixa soppan med stavmixer så att den skummar till sig