Hummerbisque med krutonger
Hummerbisque är en klassisk fransk soppa full med smak och krämighet.
Du behöver
4 portioner
- 2 humrar
- 1 liter hönsbuljong
- 1 gul lök, hackad
- 1 morot, hackad
- 2 st selleristjälklar, hackade
- 1 kvisttomat hackad
- 1 msk tomatpuré
- 2 dl vitt vin
- Timjan
- Persilja
- 1 lagerblad
- 3 dl vispgrädde
- Några droppar citron
- Salt och peppar
- Lantbröd eller toast
Gör så här
- Tina humrarna
- Klyv dem på längden och ta ut köttet ur klorna och stjärten, rensa allt skal på innanmätet (spara skalen)
- Dela hummerköttet i mindre bitar (stjärten) och låt klorna vara hela
- Hacka alla grönsaker
- Fräs selleri, lök och morot i lite olja tills de mjuknat
- Värm upp hönsbuljong
- Lägg ner hummerskalen i kastrullen tillsammans med tomaten och låt rosta i några minuter
- Tillsätt tomatpuré och låt rosta några minuter till
- Häll sedan på det vita vinet och örterna, låt reducera några minuter
- Häll på hönsbuljong och sätt på lock, låt puttra cirka 30 minuter
- Skumma av soppa lite då och då med sked
- Sila soppan och låt puttra ytterligare en stund
- Tillsätt grädden och koka upp, smaka av med citron, salt och peppar
- Skär brödet i små fyrkanter och stek i rikligt med olivolja tills de fått en gyllenbrun färg
- Mixa soppan med stavmixer så att den skummar till sig