Kräftcheesecake

Kräftcheesecake

En lika vacker som god skapelse, perfekt som tillbehör till kräftskivan! Använd fantasin när det blir dags att dekorera – t.ex kräftstjärtar, kräftklor och ätbara blommor.

Du behöver

Antal portioner: c:a 10

Botten

  • 250 g danskt rågbröd
  • 75 g smör (brynes för extra god smak)

Fyllning

  • 200 g hackade stjärtar från Pandalus kräftor
  • 300 g naturell färskost
  • 5 dl creme fraiche, 32%
  • 200 g finhackade kräftstjärtar
  • 1 liten finhackad rödlök
  • 3 st gelatinblad
  • 0,5 dl färskpressad citronsaft
  • C:a 20 g finhackad dill
  • 1,5 krm smoked paprikakrydda
  • 1 krm chili habanero
  • C:a 1,5- 2 krm salt 

Gör så här

  1. Börja med att mixa ihop rågbröd till fina smulor i matberedare/ mixer.

  2. Bryn smöret och rör sedan ihop med smulorna.

  3. Klä en springform med bakplåtspapper, både botten och kanterna (c:a  23-25cm).

  4. Tryck ut smulorna på botten och ställ sedan åt sidan medan du gör fyllningen.

Fyllning

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i c:a 5 min så att de sväller. Värm citronjuice i kastrull och lägg i gelatinbladen så att de smälter ihop med juicen.

  2. Ställ åt sidan för att svalna lite.

  3. Vispa ihop färskost och creme fraiche till luftig konsistens med elvisp.

  4. Vänd  ner finhackad dill, rödlök kryddor och de hackade kräftorna.

  5. Häll i gelatin/ citronblandningen och rör till jämn konsistens.

  6.  Häll smeten i formen över rågbrödet och ställ sedan i kyl i minst 4 timmar (gärna längre).

  7. Servera!