Kräftcheesecake
En lika vacker som god skapelse, perfekt som tillbehör till kräftskivan! Använd fantasin när det blir dags att dekorera – t.ex kräftstjärtar, kräftklor och ätbara blommor.
Du behöver
Antal portioner: c:a 10
Botten
- 250 g danskt rågbröd
- 75 g smör (brynes för extra god smak)
Fyllning
- 200 g hackade stjärtar från Pandalus kräftor
- 300 g naturell färskost
- 5 dl creme fraiche, 32%
- 200 g finhackade kräftstjärtar
- 1 liten finhackad rödlök
- 3 st gelatinblad
- 0,5 dl färskpressad citronsaft
- C:a 20 g finhackad dill
- 1,5 krm smoked paprikakrydda
- 1 krm chili habanero
- C:a 1,5- 2 krm salt
Gör så här
- Börja med att mixa ihop rågbröd till fina smulor i matberedare/ mixer.
- Bryn smöret och rör sedan ihop med smulorna.
- Klä en springform med bakplåtspapper, både botten och kanterna (c:a 23-25cm).
- Tryck ut smulorna på botten och ställ sedan åt sidan medan du gör fyllningen.
Fyllning
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i c:a 5 min så att de sväller. Värm citronjuice i kastrull och lägg i gelatinbladen så att de smälter ihop med juicen.
- Ställ åt sidan för att svalna lite.
- Vispa ihop färskost och creme fraiche till luftig konsistens med elvisp.
- Vänd ner finhackad dill, rödlök kryddor och de hackade kräftorna.
- Häll i gelatin/ citronblandningen och rör till jämn konsistens.
- Häll smeten i formen över rågbrödet och ställ sedan i kyl i minst 4 timmar (gärna längre).
- Servera!