Kronärtskocka med vispat citron- och dillsmör
Kronärtskocka är inte bara ett otroligt vackert tilltugg utan gör sig även utmärkt som tillbehör på kräftskivan. Plocka av blad för blad, doppa i smöret tillsammans med kräftorna och njut!
Du behöver
Antal portioner: 4
Kokta kronärtskockor
- 4st kronärtskockor
- 1-2 msk salt (beroende på hur mycket vatten du har i kastrullen)
- 1st citron
Vispat smör med dill och citron
- 200g smör (rumstempererat)
- 1dl olja (smakneutral)
- Zest från 1 citron
- C:a 25g finhackad dill
- Salt och lite citronpeppar
Gör så här
Kokta kronärtskockor
Skär av stammen på kronärtskockorna och lägg dem i en stor kastrull, täck med vatten och ha i salt och citron i skivor. Lägg på en tallrik eller dylikt som håller nere kronärtskockorna under vattnet.
Koka upp och låt sedan puttra ca 25-30 min.
Testa om de är klara genom att rycka av några blad – lossnar de så är de klara.
Vispat smör med dill och citron
- Lägg rumstempererat smör i en bunke och vispa det riktigt luftigt och poröst.
- Fortsätt vispa och häll i oljan lite åt gången i smöret så att det får en majonnäsliknande konsistens.
- Tillsätt citronzest och dill, smaka till sist av med salt och citronpeppar.