Kronärtskocka med vispat citron- och dillsmör

Kronärtskocka med vispat citron- och dillsmör

Kronärtskocka är inte bara ett otroligt vackert tilltugg utan gör sig även utmärkt som tillbehör på kräftskivan. Plocka av blad för blad, doppa i smöret tillsammans med kräftorna och njut!

 

Du behöver

Antal portioner: 4

Kokta kronärtskockor

  • 4st kronärtskockor
  • 1-2 msk salt (beroende på hur mycket vatten du har i kastrullen)
  • 1st citron

Vispat smör med dill och citron

  • 200g smör (rumstempererat)
  • 1dl olja (smakneutral)
  • Zest från 1 citron
  • C:a 25g finhackad dill
  • Salt och lite citronpeppar

Gör så här

Kokta kronärtskockor

  1. Skär av stammen på kronärtskockorna och lägg dem i en stor kastrull, täck med vatten och ha i salt och citron i skivor. Lägg på en tallrik eller dylikt som håller nere kronärtskockorna under vattnet.

  2. Koka upp och låt sedan puttra ca 25-30 min.

  3. Testa om de är klara genom att rycka av några blad – lossnar de så är de klara.

Vispat smör med dill och citron

  1. Lägg rumstempererat smör i en bunke och vispa det riktigt luftigt och poröst.

  2. Fortsätt vispa och häll i oljan lite åt gången i smöret så att det får en majonnäsliknande konsistens.

  3. Tillsätt citronzest och dill, smaka till sist av med salt och citronpeppar.