
Löjromssemla på briochebröd
Fettisdagen infaller varje år 47 dagar före påsk och kan därmed komma någon gång mellan 3 februari och 9 mars. Enligt den katolska traditionen är fettisdagen den tredje och sista så kallade fastlagsdagen som föregick en längre fasteperiod, och på vilken man i Sverige traditionellt åt mycket fet mat och lekte lekar (bland annat kunde man piska varandra med så kallat fastlagsris – något som dock sedan förbjöds efter reformationen från katolicism till protestantism). I områden med stark katolsk prägel firas fastlagen med ett överflöd av mat och karnevaler som står i stark kontrast till den återhållsamma fasteperiod som sedan råder fram till påsk. I Frankrike firas exempelvis Mardí gras på just detta vis, en tradition som fransmännen sedan tog med sig när de koloniserade de södra delarna av dagens USA som sedan dess också har en stark Mardi gras-tradition.
Sedan mitten av 1900-talet är det dock ett speciellt bakverk som vi förknippar med just fettisdagen här i Sverige – nämligen semlan såklart! Även om det är semlan med grädde, mandelmassa och florsocker vi är mest vana vid bjuder vi här på en variant där vi kombinerat det bästa av två världar – semla och löjrom! Med detta recept får du 10 små briochebröd (du behöver 8 st till 80 g löjrom så det går utmärkt att frysa in de som blir över). Frossa och njut!
Du behöver
8 st ”semlor”
- 1,25 dl vatten
- 0,25 dl mjölk
- 12,5 g jäst
- 25 g rumsvarmt smör
- 1,5 tsk salt
- 2,5 msk socker
- 2 ägg (1 till pensling och ett till degen)
- 4 dl vetemjöl plus extra till utbakning
- 80 g löjrom
- 1 rödlök
- Crème fraiche
- Smörgårskrasse
Gör så här
- Tina löjrom
- Värm vatten tillsammans med mjölk till 37 grader
- Rör i jästen och blanda tills den löst upp sig. Tillsätt socker, salt ägg och mjöl
- Arbeta ihop till en smidig deg och klicka ner smöret mot slutet
- Låt jäsa över duk cirka 1 timme
- Ta upp degen på ett mjölat bord och arbeta ihop så att den inte är för lös
- Forma till tio ganska små bullar
- Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite lätt
- Låt jäsa ytterligare 1 timme
- Sätt ugnen på 200 grader
- Pensla bröden med uppvispat ägg
- Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter tills de fått en fin färg
- Låt svalna på galler
- Skär bullarna i mitten och lägg i tunt hyvlad rödlök, crème fraiche, löjrom och smörgåskrasse