Öjebytoast

Öjebytoast

Öjebytoasten är den klassiska toasten som har sina rötter i Piteå (närmare bestämt Öjebyn). Med sin blandning av kräftstjärtar och västerbottenost ger denna toast en krämig smakupplevelse som verkligen kommer sätta guldkant på buffébordet!

Du behöver

Antal portioner: 6

  • 1 förpackning Pandalus färska kräftor från Turkiet med kräftstjärtar
  • 6 skivor toastbröd + smör att steka i 
  • 100 g västerbottenost, alternativt lagrad präst
  • Ca 20 g finhackad dill 
  • 1,5 dl majonnäs 
  • 1 krm fänkålsfrön, alternativt kummin (mortlas eller finhackas)
  • Citronpeppar
  • Ätbara blommor, t.ex. kryddtagetes 

Gör så här

  1. Skala kräftorna och lägg stjärtarna i durkslag i kylen så att de rinner av ordentligt. 

  2. Under tiden rör du ihop majonnäs, västerbottenost, finhackad dill och mortlade fänkålsfrön.

  3. Hacka kräftstjärtarna och vänd ner i röran.

  4. Ställ röran i kylen och stek sedan bröden i het panna på båda sidor.

  5. Lägg upp på fat och lägg sedan på en rejäl klick med öjebyröran.

  6. Dekorera med kräftklor och ätbara blommor. 

  7. Servera direkt.