Pesto Genovese med heta vannameiräkor
Varför inte slänga ihop en pesto Genovese (eller pasta pesto som det heter i folkmun) toppat med heta vannameiräkor? Snabbt fixat och otroligt gott!
Du behöver
Antal portioner
Pesto Genovese
- 2 krukor basilika
- 60 g pinjenötter
- 1 stor vitlöksklyfta
- 100 g (ungefär 1,5 dl) finriven parmesan
- 1,5 dl mild olivolja
- 1/2 liten pressad citron (kan uteslutas men det blir väldigt gott med lite syra)
- Pasta efter smak
- Salt och svartpeppar
Vannameiräkor
- 1 förpackning Pandalus vannameiräkor
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1 tsk sambal oelek
- 1 msk olja och 1 msk smör att steka i
- Salt och svartpeppar
Gör så här
- Tina räkorna enligt anvisning på förpackningen och låt vätskan rinna av.
- Mixa vitlök och olja så att vitlöken blir finhackad och ha sedan i övriga ingredienser till peston. Mixa bara precis så mycket så att allt går ihop, då det är gott med lite knaster från pinjenötterna (det är gott att rosta pinjenötterna i en het panna innan du mixar dem för extra god smak men det går också utmärkt att använda naturella pinjenötter)
- Koka pasta till 4 portioner enligt anvisningar, spara sedan lite av pastavattnet i kastrullen (ca 0,5 dl).
- Medan pastan kokar – hetta upp olja och smör i en het stekpanna. Riv ner en vitlöksklyftan i stekpannan och tillsätt de tinade och avrunna räkorna på direkten.
Rör om och tillsätt även sambal oelek, salt och svartpeppar (räkorna skall bara precis hettas upp och få lite färg).
- Blanda ner peston i den varma pastan och rör om så att alla smaker blandas. Lägg upp på fat, lägg över vannameiräkorna och toppa med lite extra parmesan.