Pho med räkor

Pho med räkor

Phở är en vietnamesisk nudelsoppa som är full av kontraster – fyllig buljong, krispiga grönsaker och het chili. 

Dela på facebook

Du behöver

4 portioner

  • 1 liter vatten
  • st buljongtärningar (grönsak) 
  • 3,5 msk soja
  • 3 msk fisksås
  • 1 chili, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • Saft från 1/2 lime 
  • 3 cm finriven ingefära
  • 1 citrongräs, bankad
  • Olivolja
  • 180 g risnudlar
  • 3 salladslökar, skivade
  • 200 g shiitake svamp, skivad
  • 400 g räkor
  • 90 g böngroddar
  • 200 g pak choi, i grova bitar
  • Koriander, att toppa med 
  • Röd chili, att toppa med 

Gör så här

  1. Tina räkorna och skala dem därefter
     
  2.  Skär alla grönsaker 
     
  3. Hetta upp olivolja i en kastrull och stek chili och vitlök en stund utan att vitlöken tar färg
     
  4. Tillsätt vatten, buljongtärningar, soja, fisksås, citrongräs och ingefära
     
  5. Koka upp och låt sedan puttra 15-20 minuter
     
  6. Gör nudlarna i en annan kastrull enligt instruktioner, skölj sedan med kallt vatten 
     
  7. Lägg i salladslök, shiitake och pak choi i buljongen, låt sjuda cirka 5-7 minuter
     
  8. Häll i 1/2 pressad lime, smaka av om det behövs mer sälta 
     
  9. Servera allting med nudlar i botten, fyll på med buljongsoppan med alla grönsaker
     
  10. Toppa med koriander och skivad chili