
Picklad kålrabbi med vannameiräkor
En liten aptitretare på picklad kålrabbi och vannimeiräkor som är supergod och enkel att tillaga. Servera som förrätt eller varför inte som en del av helgbuffen!
Du behöver
Antal portioner: 20 små knyten
Vannameiräkor i marinad
- 400 g Pandalus vannameiräkor (tinade)
- 1 dl olja
- 1 tsk riven ingefära
- 1 vitlöksklyfta (pressa eller riv fint med zestjärn)
- 1 msk honung
- 1 finhackad piri piri
- 1 msk fisksås
- 1 krm salt (smaka av om du behöver mer)
Picklad kålrabbi
- 1 dl ättika (12%)
- 1 dl socker
- 1 dl vatten
- 1 msk salt
- C:a 350g kålrabbi
Till servering
- 200 g Färskost naturell
- 1 dl rostade sesamfrön
- Finhackad gräslök
- Penséer till dekoration (kan uteslutas)
Gör så här
Vannameiräkor i marinad
- Lägg allt förutom räkorna i en kastrull och värm på så att smakerna går ihop (räcker med någon minut så att oljan blir riktigt varm).
- Låt den heta oljan svalna något och lägg sedan i räkorna.
- Ställ svalt i minst 1 timma så att de marineras och drar åt sig av smakerna.
Picklad kålrabbi
- Koka upp alla ingredienser (förutom kålrabbin) låt 1-2-3-lagen puttra ihop så att socker och salt löser sig.
- Hyvla kålrabbi riktigt tunt, använd gärna mandolin (låt med fördel skalet vara kvar).
- Lägg i kålrabbin i den heta lagen och låt stå tills det mjuknar.
Till servering
- Vispa färskosten luftig med elvisp.
- Ta den picklade kålrabbin och lägg ut som cirklar på ett fat.
- Klicka eller spritsa på färskost i mitten av varje cirkel och tryck sedan ihop kålrabbin så att det blir små ”knyten”.
- Toppa knytet med en marinerad vannameiräka och strö över rostade sesamfrön samt gräslök. Vill du så är det även vackert med ätbara blommor men det går att utesluta.