Rotfruktschips med citronsmetana och löjrom

Rotfruktschips med citronsmetana och löjrom

Sätt guldkant på fredagsmyset med dessa rotfruktchips deluxe, toppade med bland annat löjrom, citronsmetana och picklad rödlök!

Du behöver

Antal portioner: 2-4

  • 80g amerikansk löjrom
  • Picklad rödlök
  • Dill+ gräslök

Rotfruktschips

  • C:a 500-600 g blandade rotfrukter; t.ex. potatis, morot, palsternacka, sötpotatis, rödbeta (vill du inte göra egna kan du även köpa c:a 200 g färdiga rotfruktschips)
  • 1 dl rapsolja eller annan neutral olja

CitronsmetanaŸ

  • 2 dl smetana
  • Finrivet zest från 1 citron + 1 msk av juicen
  • 1 krm salt
  • 1 tsk honung

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°c varmluft.

  2. Hyvla tvättade rotfrukter riktigt tunt med hjälp av mandolin (ha gärna kvar skalet).

  3. Lägg upp på plåtar (pass på så att de inte ligger på varandra).

  4. Ringla över rikligt med olja och strö över lite salt.

  5. Sätt in dem i ugnen i c:a 30-40 min, tills de blir krispiga. Låt svalna.

  6. Lägg upp smetanan i en bunke. Riv ner zest från citronen och pressa i 1 msk av citronjuicen.

  7. Rör ner en gnutta honung och smaka av med salt.

  8. Vispa med elvisp tills det tjocknar.

  9. Servera chipsen direkt (så att de inte blir mjuka). Lägg upp dem på ett fat och klicka/ spritsa citronsmetana över, fortsätt med löjrom och picklad rödlök. Avsluta med att klippa över lite dill och gräslök.