Rotfruktschips med citronsmetana och löjrom
Sätt guldkant på fredagsmyset med dessa rotfruktchips deluxe, toppade med bland annat löjrom, citronsmetana och picklad rödlök!
Du behöver
Antal portioner: 2-4
- 80g amerikansk löjrom
- Picklad rödlök
- Dill+ gräslök
Rotfruktschips
- C:a 500-600 g blandade rotfrukter; t.ex. potatis, morot, palsternacka, sötpotatis, rödbeta (vill du inte göra egna kan du även köpa c:a 200 g färdiga rotfruktschips)
- 1 dl rapsolja eller annan neutral olja
Citronsmetana
- 2 dl smetana
- Finrivet zest från 1 citron + 1 msk av juicen
- 1 krm salt
- 1 tsk honung
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°c varmluft.
- Hyvla tvättade rotfrukter riktigt tunt med hjälp av mandolin (ha gärna kvar skalet).
- Lägg upp på plåtar (pass på så att de inte ligger på varandra).
- Ringla över rikligt med olja och strö över lite salt.
Sätt in dem i ugnen i c:a 30-40 min, tills de blir krispiga. Låt svalna.
- Lägg upp smetanan i en bunke. Riv ner zest från citronen och pressa i 1 msk av citronjuicen.
- Rör ner en gnutta honung och smaka av med salt.
- Vispa med elvisp tills det tjocknar.
Servera chipsen direkt (så att de inte blir mjuka). Lägg upp dem på ett fat och klicka/ spritsa citronsmetana över, fortsätt med löjrom och picklad rödlök. Avsluta med att klippa över lite dill och gräslök.