Sparris med beurre blanc och löjrom
Om du är sugen på en enkel men lyxig förrätt ska du se hit! Den franska smörsåsen beurre blanc ger en fyllig och syrlig smak som gifter sig perfekt med Pandalus löjrom.
Du behöver
Antal portioner: 4
- 2 schalottenlökar
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1/2 dl torrt vitt vin
- 2 dl grädde
- 75 g rumsvarmt smör
- salt och peppar
- 1/2 citron (rivet skal)
- Örter såsom gräslök och dill
- 2 buntar sparris
Gör så här
- Skala och finhacka löken. Lägg i en kastrull med vinäger och vin. Låt koka sakta tills nästan all vätska kokat in.
- Koka under tiden ihop grädden i en annan kastrull till drygt halva mängden.
- Häll i grädden i lökskyn och koka upp. Dra kastrullen av värmen och vispa ner smöret i små klickar.
- Vänd i hackad gräslök och smaka av med salt och peppar.
- Koka upp saltat vatten och låt sparrisen sjuda i ca 2 minuter, så att den inte tappar sin spänst.
- Fördela sparris på 4 tallrikar. Och häll på beurre blanc. Toppa med löjrom, citronskal och färsk dill. Servera direkt!