Surf n turf burgare
En 120 gr smashad burgare med vannamei räkor, cheddarost, silverlök, inlagd röd jalapeno, dill och ponzumajonäs. Perfekt att svälja ned med en kall IPA eller ett glas fruktigt vitt vin!
Du behöver
För en 120g burgare
- Hamburgerbröd potatobuns
- 10 st Vannameiräkor från Pandalus
- 120 gr färs, 60% högrev och 40% bringa
- 2 st burgarcheddar
- 0,5 dl hellmans majonnäs
- 2-3 tsk ponzusoja
- 1 st silverlök
- Inlagd röd jalapeno (taco style santamaria)
- Dill, färsk. Mängd efter smak.
- Gul amerikansk senap till stekning och till topping – Svartpeppar och salt till stekning
Gör så här
- Kött: Forma 1 st 120 gr boll av färsen, förvara i kylen tills du ska använda.
- Dressing: Blanda ihop majonäs och ponzu sojan, smaka av med salt och peppar
- Silverlök: Skiva löken i 3 mm skivor och lägg sedan i iskallt vatten ca 30 min.
- Tillagning: Stek snittsidan på brödet i smör på medel temperatur till en gyllenbrun färg och en tjock krispig stekyta. Låt vila på galler med stekta sidan nedåt.
- Lägg försbollen på stekytan, gärna en häll på grillen eller en gjutjärn/kolstålspanna på spisen.
- Använd ett smash järn eller en kastrull (lägg ett pakplåtspapper ovanpå köttet så fastnar det inte i smash ytan) för att platta till bollarna så dom blir ca 7-8mm tjocka. Salta, peppra och ha på lite amerikansk gul senap.
- När det börjar bubbla i köttet är det dax att vända. Använd en vass stekspade eller spatel för att skrapa loss burgaren, viktigt att få loss stekytan då den goda smaken finns i den. Flippa burgaren och ha på mer salt och peppar.
- Lägg på två ostskivor på burgaren. lägg ett lock eller en bunke över så osten smälter.
- Stek räkorna snabbt i olja med lite svartpeppar.
- Montering: Plocka ur löken ur vattnet så den får torka lite.
- Bred ett tunt lager av majonäsen på det undre brödet, lägg på silverlök, köttet med ost, räkorna, jalapeno, dill. Bred ett tjockt lager av ponzumajonäsen på det övre brödet och placera det ovanpå burgaren.