Surf 'n' turf med flankstek och vannameiräkor
Oavsett om vädret tillåter att grilla utomhus – eller om du planerar en middag hemma så har denna grillbricka med marinerade vannameiräkor- och flankstek, grillad sparris, vitlökssmör samt klyftpotatis allt du behöver för att bjuda dina nära och kära på en riktig 10-poängsmåltid!
Du behöver
Antal portioner: c:a 4
- 200 g Pandalus vannameiräkor
- 500 g flankstek
- En knippe sparris
- Persilja
Marinad till köttet
- 1 tsk socker
- 1 msk finhackad gul lök
- 1 tsk torr senap
- 1 tsk rosmarin, finhackad
- 2 msk finhackad ingefära
- 1/2 dl olivolja eller rapsolja
- 2-3 msk pressad citronsaft
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 1/3 dl soja
- 3 msk äppelcidervinäger
- Salt och peppar
Marinad till räkorna
- 1/2 dl olivolja
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 msk finhackad persilja
- Salt och peppar
- Grillspett
Vitlökssmör
- 100 g rumsvarmt smör
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 3 msk finhackad persilja
- Salt och peppar
Klyftpotatis
- 900 g fast potatis
- Vitlökspulver efter smak
- Finhackad timjan
- Salt och peppar
- 3-4 msk olivolja
Gör så här
- Tina räkorna efter instruktionerna på förpackningen
- Blanda ihop alla ingredienser till räkmarinaden, lägg i en blandpåse och addera räkorna
- Blanda väl och ställ på kallt (helst några timmar)
- Lägg alla ingredienser till köttmarinaden i en blender och mixa slätt
- Marinera köttet i minst två timmar i kylen
- Rör ihop alla ingredienser till vitlökssmöret och ställ kallt tills c:a 30 min innan servering
- Ta fram det marinerade köttet ur kylen c:a 30-40 min innan det ska grillas
- Sätt ugnen på 200 grader, varmluft
- Dela potatisen på längden i klyftor
- Blanda ihop olivolja, vitlökspulver, timjan, salt och peppar tillsammans med potatisen på en bakplåtsklädd plåt
- Ställ in potatisen i ugnen i c:a 20 min
- Ta ut och blanda potatisen och värm ytterligare 15 min
- Trä de marinerade räkorna på spett
- Värm grillen och grilla köttet (cirka 3-5 min per sida beroende på tjocklek), sparrisen och räkorna (räkorna ska bara vändas lite snabbt)
- Lägg upp allt på en bricka som på bilden, toppa med persilja och servera!