Surf 'n' turf med flankstek och vannameiräkor

Surf 'n' turf med flankstek och vannameiräkor

Oavsett om vädret tillåter att grilla utomhus – eller om du planerar en middag hemma så har denna grillbricka med marinerade vannameiräkor- och flankstek, grillad sparris, vitlökssmör samt klyftpotatis allt du behöver för att bjuda dina nära och kära på en riktig 10-poängsmåltid!

Du behöver

Antal portioner: c:a 4

Marinad till köttet

  • 1 tsk socker
  • 1 msk finhackad gul lök
  • 1 tsk torr senap
  • 1 tsk rosmarin, finhackad
  • 2 msk finhackad ingefära
  • 1/2 dl olivolja eller rapsolja
  • 2-3 msk pressad citronsaft
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1/3 dl soja
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • Salt och peppar

Marinad till räkorna

  • 1/2 dl olivolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk finhackad persilja
  • Salt och peppar
  • Grillspett

Vitlökssmör

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 3 msk finhackad persilja
  • Salt och peppar

Klyftpotatis

  • 900 g fast potatis
  • Vitlökspulver efter smak
  • Finhackad timjan
  • Salt och peppar
  • 3-4 msk olivolja

Gör så här

  1. Tina räkorna efter instruktionerna på förpackningen

  2. Blanda ihop alla ingredienser till räkmarinaden,  lägg i en blandpåse och addera räkorna

  3. Blanda väl och ställ på kallt (helst några timmar)

  4. Lägg alla ingredienser till köttmarinaden i en blender och mixa slätt

  5. Marinera köttet i minst två timmar i kylen

  6. Rör ihop alla ingredienser till vitlökssmöret och ställ kallt tills c:a 30 min innan servering

  7. Ta fram det marinerade köttet ur kylen c:a 30-40 min innan det ska grillas

  8. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft

  9. Dela potatisen på längden i klyftor

  10. Blanda ihop olivolja, vitlökspulver, timjan, salt och peppar tillsammans med potatisen på en bakplåtsklädd plåt

  11. Ställ in potatisen i ugnen i c:a 20 min

  12. Ta ut och blanda potatisen och värm ytterligare 15 min

  13. Trä de marinerade räkorna på spett

  14. Värm grillen och grilla köttet (cirka 3-5 min per sida beroende på tjocklek), sparrisen och räkorna (räkorna ska bara vändas lite snabbt)

  15. Lägg upp allt på en bricka som på bilden, toppa med persilja och servera!
  1.