Svamprisotto med räkor

Svamprisotto med räkor

Vad är väl en risotto? Den kan va krämig, ostigt och alldeles alldeles underbar. Speciellt om den toppas med räkor. 

Dela på facebook

Du behöver

4 portioner
 
  • 1 påse Pandalus tigerräkor
  • 4 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 9 dl umamibuljong
  • 3 dl arboliris
  • 2 dl vitt vin
  • 500 gram valfri svamp (vi rekommenderar ex karl Johan)
  • 1 dl riven parmesanost (samt till dekoration)
  • 2 dl riven västerbottenost
  • Salt, peppar och valfria kryddor (ex salvia, persilja, körvel, dragon och basilika)
  • 1 pkt ruccola
  • Smör
  • Olivolja

Gör så här

  1. Ta fram och tina räkorna i god tid, skala av stjärtarna. 

  2. Skala och finhacka lök och vitlök.  

  3. Värm upp buljongen och håll den varm.

  4. Fräs lök och vitlök lätt i olivolja (utan att löken får färg) i en tjockbottnad kastrull.

  5. Häll i riset och fräs tills det är glansigt, häll därefter på vinet och låt det koka in i riset.

  6. Häll buljongen över ris- och lökblandningen i små doser (se till att det kokar in allt eftersom och låt koka i totalt ca 15-20 minuter)

  7. Skiva svampen och stek den i smör, salt och peppar.

  8. Blanda ner svamp, parmesan och västerbottenost ihop med riset.

  9. Smaka av risotton med kryddor och eventuell mer ost.

  10. Blanda i räkorna och servera så fort de blivit varma, dekorera med ruccola och hyvlad parmesan.