Svamprisotto med räkor
Vad är väl en risotto? Den kan va krämig, ostigt och alldeles alldeles underbar. Speciellt om den toppas med räkor.
Du behöver
4 portioner
- 1 påse Pandalus tigerräkor
- 4 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 9 dl umamibuljong
- 3 dl arboliris
- 2 dl vitt vin
- 500 gram valfri svamp (vi rekommenderar ex karl Johan)
- 1 dl riven parmesanost (samt till dekoration)
- 2 dl riven västerbottenost
- Salt, peppar och valfria kryddor (ex salvia, persilja, körvel, dragon och basilika)
- 1 pkt ruccola
- Smör
- Olivolja
Gör så här
- Ta fram och tina räkorna i god tid, skala av stjärtarna.
- Skala och finhacka lök och vitlök.
- Värm upp buljongen och håll den varm.
- Fräs lök och vitlök lätt i olivolja (utan att löken får färg) i en tjockbottnad kastrull.
- Häll i riset och fräs tills det är glansigt, häll därefter på vinet och låt det koka in i riset.
- Häll buljongen över ris- och lökblandningen i små doser (se till att det kokar in allt eftersom och låt koka i totalt ca 15-20 minuter)
- Skiva svampen och stek den i smör, salt och peppar.
- Blanda ner svamp, parmesan och västerbottenost ihop med riset.
- Smaka av risotton med kryddor och eventuell mer ost.
- Blanda i räkorna och servera så fort de blivit varma, dekorera med ruccola och hyvlad parmesan.