Svamprisotto med räkor

Svamprisotto med räkor

Vad är väl en risotto? Den kan va krämig, ostigt och alldeles alldeles underbar. Speciellt om den toppas med räkor. 

Du behöver

4 portioner
 
  • 1 påse Pandalus tigerräkor
  • 4 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 9 dl umamibuljong
  • 3 dl arboliris
  • 2 dl vitt vin
  • 500 gram valfri svamp (vi rekommenderar ex karl Johan)
  • 1 dl riven parmesanost (samt till dekoration)
  • 2 dl riven västerbottenost
  • Salt, peppar och valfria kryddor (ex salvia, persilja, körvel, dragon och basilika)
  • 1 pkt ruccola
  • Smör
  • Olivolja

Gör så här

  1. Ta fram och tina räkorna i god tid, skala av stjärtarna. 

  2. Skala och finhacka lök och vitlök.  

  3. Värm upp buljongen och håll den varm.

  4. Fräs lök och vitlök lätt i olivolja (utan att löken får färg) i en tjockbottnad kastrull.

  5. Häll i riset och fräs tills det är glansigt, häll därefter på vinet och låt det koka in i riset.

  6. Häll buljongen över ris- och lökblandningen i små doser (se till att det kokar in allt eftersom och låt koka i totalt ca 15-20 minuter)

  7. Skiva svampen och stek den i smör, salt och peppar.

  8. Blanda ner svamp, parmesan och västerbottenost ihop med riset.

  9. Smaka av risotton med kryddor och eventuell mer ost.

  10. Blanda i räkorna och servera så fort de blivit varma, dekorera med ruccola och hyvlad parmesan.