Ugnsbakad lax med räkor och fransk potatissallad

Ugnsbakad lax med räkor och fransk potatissallad

Om du är som vi på Pandalus och gillar lax men tycker den ibland kan bli lite torr och tråkig är detta ett recept för dig! Laxen ugnsbakas med massor av örter och blir fantastiskt saftig och smakrik.

Dela på facebook

Du behöver

Antal portioner: 6 ganska stora

Laxen

  • 500 gram Pandalus räkor
  • 1 hel laxsida
  • 1-2 krukor färsk basilika
  • 1-2 krukor färsk dill
  • 1/2 kruka färsk koriander
  • Ca 1/2 liten fänkål
  • 2 citroner
  • Salt & peppar

Fransk potatissallad

  • 1 kg färskpotatis
  • 1 knippe rädisor
  • 1 rödlök
  • 2 msk kapris
  • 1/2 påse salladsblad

Dressing fransk sallad:

  • 1 dl olivolja
    3 msk vitvinsvinäger
    3 msk dijonsenap
    1 stor tsk honung
    Salt & peppar

Gör så här

  1. 1. Tina och skala räkorna. Ställ in i kylen.

  2.  Rengör potatisen och koka den, låt skalet vara på. Ställ den att svalna när den är färdig.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg upp en stor bit aluminiumfolie på en ugnssäker plåt och lägg laxsidan därpå. Salta och peppra rikligt. Klipp över alla färska kryddor (spara lite av dillen till dekoration).

  4. Skiva fänkålen tunt. Skär citronerna i skivor (spara några skivor till dekoration), skär bort kanterna. Lägg på fänkål och till sist citronbitarna. Vik över aluminiumfolien och ställ in i ugnen i ca 25-35 minuter (beroende på ugn och tjocklek på laxen).

  5. Blanda ihop alla ingredienser till dressingen. Skär upp potatis och rädisor och lägg i en skål ihop med salladsbladen. Skär rödlöken i tunna halvmåneformade bitar och lägg även i dessa samt kaprisen i bunken. Häll över dressingen och blanda runt, smaka av.

  6. Ta fram laxen ur ugnen, vik ner foliekanterna och lägg på de skalade räkorna, lite färsk dill och citronskivor. Lägg upp potatissalladen på ett fat och servera alltihop med aioli