
Västerbottenostpaj deluxe
Här är pajen för dig som verkligen vill imponera på kräftskivan! Toppingen med smörstekta kantareller och picklad rödlök gör den inte bara extra god utan dessutom väldigt vacker att se på.
Du behöver
Antal portioner: c:a 10
Pajskal
- 175 g smör
- 4 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 0,5 dl iskallt vatten
Fyllning
- 300 g Västerbottenost
- 5 dl gräddfil
- 6 ägg
- 1tsk sambal oelek (kan uteslutas men chili passar utmärkt till kräftorna)
- Salt och grovmalen svartpeppar
Topping
- 300 g färskost
- 250 g kantareller
Snabbpicklad rödlök
- 2-3 rödlökar
- 1 dl ättika 12%
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- 2 tsk salt
Gör så här
Pajskal
- Mixa ihop mjöl och smör i en matberedare.
- Tillsätt vattnet så att degen går ihop.
- Kavla ut pajdegen (ett bra knep är att kavla mellan bakplåtspapper med lite mjöl).
- Lyft över pajdegen till en form (jag använder en som är 23-24cm i diameter och c:a 6 cm hög).
- Ställ i kylen att vila i c:a 45 minuter.
Fyllning
- Lägg osten i botten av pajen.
- Vispa ihop gräddfil, ägg, salt och peppar.
- Häll över den rivna osten.
- Grädda i ugn 175°c ca 45-50 minuter tills pajen har ”stannat” och fått fin färg.
- Koka ihop övriga ingredienser (räcker med ett rejält uppkok).
Snabbpicklad rödlök
- Skiva rödlöken i tunna skivor.
- Lägg i en glasburk med övriga ingredienser.
Topping
- Bred ut färskosten på den svalnade pajen.
- Smörstek kantarellerna och lägg på.
- Salta, peppra och vänd till sist ner c:a 100 g picklad rödlök.
- Låt dra nån timma innan servering.