Västerbottenpaj

Västerbottenpaj

En smakrik och enkel paj som är ett perfekt tillbehör på kräftskivan. Toppa med lite gräddfil och sikrom för extra smak och dekoration.

Du behöver

6 portioner
Tillagningstid: 45 min

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten
  • 300 g riven Västerbottensost eller en vällagrad Prästost
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl gräddfil
  • 40 g Pandalus sikrom

Gör så här

  1. Tina sikromen

  2. Sätt ugnen på 200 grader.

  3. Dela smöret i små kuber. Blanda med mjölet och nyp ihop eller blanda i matberedare tills det blir smuligt. Tillsätt vatten och blanda till en slät deg.

  4. Tryck ut pajdegen i en springform och nagga den med en gaffel.

  5. Vispa ihop grädde och ägg, tillsätt den rivna osten. Häll i fyllningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Täck med folie när pajen fått en fin yta.

  6. Låt pajen svalna och ta ur den ur formen. Klicka ut gräddfil och löjrom över pajen och servera till kräftorna.