Västerbottensostpaj med kantareller

Västerbottensostpaj med kantareller

Låt denna härliga Västerbottensostpaj förgylla din kräftskiva – fylld med sensommarens kantareller!

Du behöver

Antal portioner: 6-8

Botten

  • 3 dl siktat dinkel– eller vetemjöl        
  • 2 krm salt
  • 150 g kallt smör    
  • 1–2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 1 liter rensade kantareller          
  • 1 gul lök
  • smör
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl standardmjölk, 3%
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymald peppar
  • 4 dl grovriven Västerbottensost      

Gör så här

  1. Arbeta snabbt ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse c:a 1 timme.

  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 1 timme i kylen.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen c:a 10 minuter.

  4. Dela större kantareller i bitar. Skala och hacka löken. Stek svamp och lök sakta i smör tills svampen är mjuk och all vätska kokat in, c:a 20 minuter. Låt svalna.

  5. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Fördela svampfräset och det mesta av osten i pajskalet. Häll på äggstanningen och strö på resten av osten.

  6. Grädda pajen i mitten av ugnen tills den har fin färg, c:a 40 minuter.