Västerbottensostpaj
Inga kräftor utan den klassiska, och omåttligt populära, Västerbottensostpajen. Serveras med fördel tillsammans med kräftor, bröd och aioli!
Du behöver
Antal portioner: 6 bitar
Tillbehör
- Valfria Pandalus Kräftor
Botten
- 3 dl siktat dinkel– eller vetemjöl
- 2 krm salt
- 150 g kallt smör
- 1–2 msk kallt vatten
Fyllning
- 3 ägg
- 1 1/2 dl standardmjölk, 3%
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 1/2 tsk salt
- 1 krm nymald peppar
- 4 dl grovriven Västerbottensost
Gör så här
- Arbeta snabbt ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse c:a 1 timme.
- Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, c:a 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 1 timme i kylen.
- Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen c:a 10 min.
- Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Blanda i osten. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
- Grädda pajen i mitten av ugnen tills den har fin färg, c:a 40 min.