Västerbottensostpaj

Västerbottensostpaj

Inga kräftor utan den klassiska, och omåttligt populära, Västerbottensostpajen. Serveras med fördel tillsammans med kräftor, bröd och aioli!

Du behöver

Antal portioner: 6 bitar

Tillbehör

Botten

  • 3 dl siktat dinkel– eller vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g kallt smör
  • 1–2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 3 ägg
  • 1  1/2 dl standardmjölk, 3%
  • 1  1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymald peppar
  • 4 dl grovriven Västerbottensost

Gör så här

  1. Arbeta snabbt ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse c:a 1 timme.

  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, c:a 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 1 timme i kylen.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen c:a 10 min.

  4. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Blanda i osten. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.

  5. Grädda pajen i mitten av ugnen tills den har fin färg, c:a 40 min.