Blinier med löjrom och smetana
Blinier är ju alltid gott men kanske lite extra så här i kräftskivetider som förrätt eller tillbehör. Detta recept är för cirka 16 små plättar och tar drygt en timme att göra.
Du behöver
För ca 16 st blinier
- 4,5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 3 dl bovetemjöl
- 1,5 dl vetemjöl
- 3 ägg
- 1 tsk salt
- 75 g smör
Topping
- 160 g (2 paket) Pandalus löjrom
- 2 dl smetana
- 1 citron
- Gräslök
- 1 rödlök
- Peppar
Gör så här
- Ta fram löjrommen så den tinar
- Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölk (37 grader) rör om tills allting löst sig
- Tillsätt bovetemjöl och vetemjölet, vispa ihop till en jämn smet
- Dela upp alla ägg i gulor respektive vitor
- Häll ner gulorna och salt i mjölkblandningen
- Låt degen jäsa i cirka 40 minuter under duk
- Hacka rödlök och gräslök
- Smält smör och låt svalna. Vispa ihop äggvitorna så att de bildar ett hårt skum
- Blanda sedan ner både vitorna och smöret med resten av ingredienserna
- Tillaga blinierna (helst i en blini/plättpanna) annars vanlig stekpanna med smör i tills de är gyllenbruna på båda sidor
- Servera blinierna med löjrom, smetana, rödlök, gräslök, peppar och citron på