blinier med löjrom

Foto: Sophie Björkman

Blinier med löjrom och smetana

Blinier är ju alltid gott men kanske lite extra så här i kräftskivetider som förrätt eller tillbehör. Detta recept är för cirka 16 små plättar och tar drygt en timme att göra.

Dela på facebook

Du behöver

För ca 16 st blinier 

  • 4,5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 3 dl bovetemjöl
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 1 tsk salt
  • 75 g smör

Topping

Gör så här

  1. Ta fram löjrommen så den tinar

  2. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölk (37 grader) rör om tills allting löst sig

  3. Tillsätt bovetemjöl och vetemjölet, vispa ihop till en jämn smet

  4. Dela upp alla ägg i gulor respektive vitor

  5. Häll ner gulorna och salt i mjölkblandningen

  6. Låt degen jäsa i cirka 40 minuter under duk

  7. Hacka rödlök och gräslök

  8. Smält smör och låt svalna. Vispa ihop äggvitorna så att de bildar ett hårt skum

  9. Blanda sedan ner både vitorna och smöret med resten av ingredienserna

  10. Tillaga blinierna (helst i en blini/plättpanna) annars vanlig stekpanna med smör i tills de är gyllenbruna på båda sidor

  11. Servera blinierna med löjrom, smetana, rödlök, gräslök, peppar och citron på