Citron- och räkrisotto med dillolja

Citron- och räkrisotto med dillolja

En fräsch citronrisotto med saftiga vannameiräkor toppat med dillolja. Lätt att göra till många och en perfekt rätt för helgbjudningen!

Dela på facebook

Du behöver

Antal portioner: 4
Tillagningstid: c:a 30 min

Risotto:

  • 400 g Pandalus Vannameiräkor
  • 2 dl Arborioris
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 3 msk smör
  • 1 dl parmesanost
  • Zest från en citron

Dillolja:

  • 1 kruka dill
  • 3 msk neutral olja
  • 1/2 tsk citronsaft

Gör så här

1. Börja med att mixa samman en kruka dill med citronsaft och olja och ställ in i kylen.

2. Koka upp buljongen och håll den varm under tillagningen av risotton.

3. Skala och finhacka lök och vitlök och stek i olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 min.

4. Rör i riset och fräs ytterligare 5 min under omrörning tills det är lite genomskinligt.

5. Höj värmen och tillsätt vin och rör om. Fortsätt att röra ofta i grytan.

6. När vinet kokat bort är det dags att hälla på buljong. Tillsätt lite i taget i omgångar och rör ofta.

7. Fortsätt hälla på buljong och röra tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna.

8. Ta från värmen och rör ned räkor och zest från en citron.

9. Blanda i ost och smör och smaka av med salt och peppar. Servera direkt och toppa med den friska dilloljan!