Citronpasta med kammusslor och Pangrattato
Pangrattato är knaperstekta brödsmulor som adderar sälta och fantastisk textur till rätter som saknar det där lilla krispiga. Det passar extra bra till denna smakrika pasta med kammusslor, chili och citron.
Du behöver
4 portioner
- 2 pkt Pandalus kammusslor
- 1 röd chili
- En stor knippe bladpersilja
- 1 citron
- 3 vitlöksklyftor
- Rapsolja, olivolja och smör till stekning
- 500 gram pasta
Pangrattato
- 1/2 dagsgammal baguette eller något annat vitt bröd.
- Olivolja
- Flingsalt
Gör så här
- Tina kammusslorna och torka av dem med hushållspapper. Hemligheten bakom riktigt bra stekyta på kammusslor är nämligen att de ska vara torra när du lägger ner dem i pannan.
- Gör pangrattaton genom att finhacka en halv baguette i matberedare till grova smulor.
- Stek därefter smulorna i rikligt med olivolja tills de blivit gyllenbruna. Avsluta med att blanda i flingsalt.
- Finhacka chilin och skär vitlöken i tunna skivor.
- Finhacka även bladpersiljan och riv skalet av citronen.
- Hetta upp en panna tillsammans med rapsolja. När pannan är riktigt varm lägger du i musslorna och steker på varje sida i ca 1,5 minut. Plocka därefter ur musslorna ur pannan.
- Koka upp pastavattnet och häll i rikligt med salt.
- Ta fram en ny panna eller torka ur den du nyss använt och häll i en stor skvätt olivolja. Låt chili och vitlök puttra på medel/låg värme (vitlöken får inte brännas!). Lägg sedan i en lite pastavatten och en klick smör för att runda av smaken.
- När pastan är nästan klar vänder du över den i pannan med chilin och vitlöken.
- Avsluta med att lägga i persilja, citronskal och kammusslorna.
- Servera direkt med citron och pangrattato