Crawfish boil

Crawfish boil

Bjud dina gäster på en rejäl crawfish boil – Louisiana-style! Louisiana är kända för sina stora kräftkokningar som inte bara handlar om att njuta av saftiga skaldjur – utan också om att traditionsenligt samla familj och vänner för att fira god mat och gemenskap – gärna runt en enda gigantisk gryta. Vanligast är att kräftorna kokas tillsammans med örter, kryddor och grönsaker – oftast potatis och majs. 

I denna variant har vi även adderat kryddig korv, champinjoner och dippsåser vilket garanterat blir en riktigt smakrik kräftfest à la mardi gras med extra allt!

Mardi gras är för övrigt franska och betyder ”fet tisdag”, som vi ju här i Sverige brukar förknippa med semlor. I den kristna delen av världen var fettisdagen ursprungligen den sista dagen innan fasteperioden började och på vilken man brukade vältra sig i fet, kaloririk mat för att förbereda sig inför den stundande fastan. Även om fasteperioden nuförtiden ofta uteblir så lever traditionen kvar i många delar av västvärlden – att vältra sig i fet mat under perioden innan påsk. I Louisiana i USA tar man dock festligheterna ett steg längre och i staden New Orleans har de en hel karnevalsäsong under mardi gras-perioden som sträcker sig från trettondagsafton fram till midnatt på fettisdagen.

Du behöver

Antal portioner: ca 6

  • Ca 1,5 kg Pandalus kinesiska kräftor 
  • 500 g kryddkorv (förslagsvis chorizo, kabanoss eller varför inte hälften av varje)
  • 3 majskolvar
  • 3-4 vitlöksklyftor, halverade 
  • 3 lagerblad
  • 2 stora gula lökar
  • 3 msk skaldjurs- eller hummerfond 
  • 1 msk salt
  • 1 kg potatis av fast sort 
  • Ca 250 g hela champinjoner
  • 1 msk chiliflakes 
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 3 st apelsiner
  • Bladpersilja till servering 
  • Ca 4 liter vatten
  • Chilimajonäs eller andra dippsåser efter smak

Gör så här

    1. Ta fram en riktigt stor och rymlig kastrull. Häll i vatten, fond samt kryddor och låt koka upp.

    2. Medan vattnet kokar upp kan du förebereda följande: tvätta potatisarna noggrant, dela majskolvarna, skala och klyfta lök samt vitlök, klyfta apelsinerna och tvätta champinjonerna.

    3. Lägg i potatis, majs, lök, vitlök,  champinjoner och apelsinklyftor i det kokande vattnet. Tillsätt mer vatten om det behövs, låt sedan sjuda.

    4. Dela korven och stek i en stekpanna.

    5. Förbered en stor plåt med tidningar eller liknande som du sedan ska servera på.

    6. Ta av grytan från spisen och låt kräftorna precis bara landa i det heta vattnet så att de blir lite varma.

       

    7. Häll av allt vatten och lägg sedan upp alla godsaker på tidningarna du förberett innan.

    8. Lägg över den stekta korven och dekorera med lite bladpersilja.

    9. Servera direkt tillsammans med till exempel en härlig chilimajonnäs och förslagsvis en god öl i glaset.