
Crawfish boil
Bjud dina gäster på en rejäl crawfish boil – Louisiana-style! Louisiana är kända för sina stora kräftkokningar som inte bara handlar om att njuta av saftiga skaldjur – utan också om att traditionsenligt samla familj och vänner för att fira god mat och gemenskap – gärna runt en enda gigantisk gryta. Vanligast är att kräftorna kokas tillsammans med örter, kryddor och grönsaker – oftast potatis och majs.
I denna variant har vi även adderat kryddig korv, champinjoner och dippsåser vilket garanterat blir en riktigt smakrik kräftfest à la mardi gras med extra allt!
Mardi gras är för övrigt franska och betyder ”fet tisdag”, som vi ju här i Sverige brukar förknippa med semlor. I den kristna delen av världen var fettisdagen ursprungligen den sista dagen innan fasteperioden började och på vilken man brukade vältra sig i fet, kaloririk mat för att förbereda sig inför den stundande fastan. Även om fasteperioden nuförtiden ofta uteblir så lever traditionen kvar i många delar av västvärlden – att vältra sig i fet mat under perioden innan påsk. I Louisiana i USA tar man dock festligheterna ett steg längre och i staden New Orleans har de en hel karnevalsäsong under mardi gras-perioden som sträcker sig från trettondagsafton fram till midnatt på fettisdagen.
Du behöver
Antal portioner: ca 6
- Ca 1,5 kg Pandalus kinesiska kräftor
- 500 g kryddkorv (förslagsvis chorizo, kabanoss eller varför inte hälften av varje)
- 3 majskolvar
- 3-4 vitlöksklyftor, halverade
- 3 lagerblad
- 2 stora gula lökar
- 3 msk skaldjurs- eller hummerfond
- 1 msk salt
- 1 kg potatis av fast sort
- Ca 250 g hela champinjoner
- 1 msk chiliflakes
- 1 msk rökt paprikapulver
- 3 st apelsiner
- Bladpersilja till servering
- Ca 4 liter vatten
- Chilimajonäs eller andra dippsåser efter smak
Gör så här
- Ta fram en riktigt stor och rymlig kastrull. Häll i vatten, fond samt kryddor och låt koka upp.
- Medan vattnet kokar upp kan du förebereda följande: tvätta potatisarna noggrant, dela majskolvarna, skala och klyfta lök samt vitlök, klyfta apelsinerna och tvätta champinjonerna.
- Lägg i potatis, majs, lök, vitlök, champinjoner och apelsinklyftor i det kokande vattnet. Tillsätt mer vatten om det behövs, låt sedan sjuda.
- Dela korven och stek i en stekpanna.
- Förbered en stor plåt med tidningar eller liknande som du sedan ska servera på.
- Ta av grytan från spisen och låt kräftorna precis bara landa i det heta vattnet så att de blir lite varma.
- Häll av allt vatten och lägg sedan upp alla godsaker på tidningarna du förberett innan.
- Lägg över den stekta korven och dekorera med lite bladpersilja.
- Servera direkt tillsammans med till exempel en härlig chilimajonnäs och förslagsvis en god öl i glaset.
- Ta fram en riktigt stor och rymlig kastrull. Häll i vatten, fond samt kryddor och låt koka upp.