
Crawfish Étouffée Louisinana-style
Ordet étouffée kommer från det franska ordet för ”att kväva” eller ”att täcka över” och är en vanlig matlagningsteknik i den amerikanska södern där man kokar fisk- eller kött i en tjock, smakrik sås som man sedan serverar tillsammans med ris. Den liknar Gumbo då den innehåller liknande kreolska kryddor –men skiljer sig genom att man här använder en ljusare redning vilket ger en mildare och något sötare smak. Denna variant med kräftstjärtar lagas med mycket smör och är en riktig smakupplevelse från södern som måste provas!
Du behöver
Antal portioner: 4
- Kräftstjärtar från 1 kg Pandalus kräftor (gärna Kräftkungens special med extra stjärtar)
- 100 g smör
- 1 stor lök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 ½ msk Cajun-krydda (börja med 1 msk och tillsätt eventuellt mer efter hand)
- 1,5 msk mjöl
- 1,5 msk hummerfond + 2,5 dl vatten
- 0,5 dl tomatpure
- 1 knippe salladslök (ca 5 st), finstrimlade
- Basmati- eller jasminris till servering
Gör så här
- Tina kräftorna enligt anvisning på förpackningen och skala dem sedan (spara gärna några hela klor till serveringen). Ställ de färdigskalade stjärtarna i kylen så länge.
- Stek smöret i en stekpanna. Addera lök och vitlök när smöret börjar bli gyllenbrunt, bryn tills löken blir blank och tillsätt sedan kryddorna.
- Tillsätt mjölet, rör runt ordentligt och häll sedan i vatten+ hummerfond. Rör runt så att allt mjöl löser sig. Lägg i tomatpuren och låt det puttra i några minuter, smaka sedan av och se om du behöver addera mer cajunkrydda eller salt och peppar.
- Tillsätt kräftstjärtar och låt dem precis bli lite varma.
- Toppa med massor av salladslök och gärna lite kräftklor, servera med ris.