Kräftkungens special

Kräftkungens special

Med känsla för kräftor och lyckade kalas
Kräftkungen, det var den hederstitel som Olle Hartwig fick av sina goda vänner och medarbetare år 1979. Då hade han redan ägnat 25 år åt sitt stora intresse för import av god mat, framför allt kräftor. Med sin säkra känsla för hur man ordnar en lyckad kräftskiva var det också Olle som kom på den gästvänliga tanken att förpacka våra omtyckta kräftor tillsammans med extra stjärtar.

Kräftkungens special blev det självklara namnet på denna goda idé, som varit en genuin favorit sedan sin premiär. Det generösa innehållet är trevligt att servera, lätt att ta för sig av och dessutom en perfekt bas för många härliga kräfträtter. Lycka till med ditt eget kräftkalas!

Pandalus vildfångade, färskfrysta kräftor
Kräftorna får en helt naturlig uppväxt i provinsen Hubeis rena, skyddade insjöar innan de vildfångas. Sortering, hantering samt tillagningen efter svenskt recept kontrolleras av Pandalus egen personal på plats.

Pandalus tar ett miljömässigt ansvar för både produktion och transporter

ICA, Coop, LIDL, Hemköp, Tempo, Närlivs

Pandalus vet tyvärr inte exakt vilka butiker som säljer vilka produkter men samtliga finns hos kedjornas centrallager och därmed kan alla dessa butiker beställa hem dem.

INGREDIENSER: Kokta färskfrysta vildfångade kinesiska kräftor (Procambarus Clarkii) (kräftdjur) i en lag bestående av vatten, salt, krondill, dillfrö och socker.

ALLERGEN: KRÄFTDJUR.

VIKT: Kräftor 500 g netto.

ALLERGEN: KRÄFTDJUR.

VIKT: Kräftor 750 g netto, stjärtar 250 g netto

NÄRINGSVÄRDE      per 100 G       
Energi………………………..333kJ/79 kcal
Fett …………………………….0.7 g
varav mättat fett……….0 g
Kolhydrat……………………1.2 g
varav sockerarter……..0 g
Protein……………………….17 g
Salt…………………………..…2.5 g

UPPTINING: Vi tycker kräftorna smakar som allra bäst när de får tina långsamt i den obrutna vakuumförpackningen i kylskåp i 2 dygn.

SNABBTINING: Lägg den obrutna förpackningen i rikligt med kallt
vatten i cirka 1,5 timme.

FÖRVARING: -18° eller kallare, till angivet bäst före datum. I köldfack -6° eller kallare, 5-6 dygn. I kylskåp 3-4 dygn. I rumstemperatur 1 dygn.

FÅNGSTMETOD: Vildfångade med mjärdar.

KÄLLSORTERING: Ytterkartongen sorteras som papper, plasttråget som hårdplast och plastpåsen som mjukplast. Alla material i förpackningen är godkända enligt Normpack.

MILJÖANSVAR: Pandalus tar ett miljömässigt, socialt och etiskt ansvar för produktion och transporter.

URSPRUNG: Louisianaflodkräftor (Procambarus Clarkii).Vildfångade och producerade i Kina för Pandalus AB, 121 18 Johanneshov, Sverige.

Hur äter man kräftor?

Kräftans stjärt innehåller mycket gott kött och är enkel att hantera. Många gillar den bäst. Men det finns fler smarriga ställen på kräftan. För att hitta dem alla kan du göra som den sanna kräftälskaren; sug, bryt, skär, njut!
 

1. Sug

Börja med att suga ur det salta, dilliga spadet från kräftans undersida. Glöm inte att sörpla ordentligt, det hör till! Eller för all del, bryt av ett av de främre små ”benen” vid andra leden inifrån och använd som sugrör – ljudlöst och effektivt.
 

2. Bryt

Låter makabert, men kräftor kräver detta handlag. (Ibland också ganska starka nypor eller en riktigt bra kniv). Bryt av klor och ben från kroppen. Bryt också av den rörliga delen på klon och ät köttet, sug ur spadet i resten av klon och ät innandömet.

3. Skär

Oavsett hur du hanterat kräftan hittills så är det nu dags att ta fram kniven. Sätt den bakom ögonen och skär av ryggskölden. Lyft sedan av skölden, använd kniven igen för att skrapa av och njuta av det krämiga kräftsmöret på insidan av skölden. Sug lite ovanifrån.

4. Njut!

En kräftälskare har så klart njutit hela vägen fram till detta också. Men nu är det så äntligen dags för höjdpunkten – stjärten! Du kommer åt den genom att bryta bort skalet från sidorna. Dra isär stjärten på längden och ta bort den svarta tarmen. Ät och njut!