Crème ninon med kammusslor

Foto: Aminasmakar

Crème ninon med kammusslor

En tolkning av Tore Wretmans klassiker (även om det inte var han som uppfann den). Crème ninon är en lyxig variant av grön ärtsoppa som toppas med champagne

Du behöver

4 portioner

  • 1 paket Pandalus kammusslor
  • 3 hackade schalottenlökar
  • 25g smör
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk citronjuice
  • 7 dl gröna ärtor
  • Salt och vitpeppar
  • 3 cl torr sherry
  • 2 dl champange
  • Sockerärtor
  • 2 msk citronjuice
  • Salt & peppar

Gör så här

  1. Tina kammusslorna. Strimla sockerärtorna och rör ihop med citronjuice, salt och peppar. Låt stå så länge.

  2. Hacka löken och fräs i smör tills det fått lite färg men inte helt genomstekt.

  3. Värm buljongen och häll den över löken. Slå på grädden och låt koka upp. Sänk värmen och sjud i 10 min.

  4. Häll i ärtorna, och värm upp dem. OBS koka ej då oxiderar dem och tappar sin gröna färg.

  5. Mixa soppan slät, sila genom en finmaskig sil om du vill ha den helt slät.

  6. Häll i citron och sherry och smaka av med salt och vitpeppar. Värm på svag värme, (igen koka ej då försvinner den gröna färgen)

  7. Värm en stekpanna och halstra kammusslorna lätt i smör

  8. Servera soppan i skålar, toppa med musslorna och de citronmarinerade sockerärtor. Sist men inte minst toppa med riktigt god champagne