Du behöver
4 portioner
- 800g Pandalus tigerräkor (2 paket)
- 100g lök, skivad
- 100g tomat, kilad
- 100g gröna
- Sivri paprika, skuren i diagonala bitar
- 100g purjolök, skuren i diagonala bitar (kan uteslutas)
- 50g salladslök, skuren i diagonala bitar
- 1 msk vitlöksklyftor, krossade
- 1 msk ingefära, krossad
- 1 msk chiliflingor (eller efter smak)
- 2 msk kokosolja för bättre smak, men det går även bra med jordnötsolja eller rapsolja
- 1/2 tsk salt (eller efter smak)
- 1/2 tsk peppar (eller efter smak)
- 2 msk krispig chiliolja (helst märket ”Lao Gan Ma”)
Sås:
- 3 msk ljus sojasås, helst Thailändsk seasoning-sås ”Golden Mountain”
- 2 msk tomatsås1 msk tomatpuré (kan uteslutas)
- 3 msk söt thaisojasås
- 3 msk söt thaichilisås
Marinaden:
- 1 msk allakryddor
- 2 msk ljus sojasås
- 1 msk mörk söt sojasås
- salt & peppar efter smak
Gör så här
- Tina och tvätta räkorna och häll ner dem i ett durkslag, torka av det extra vattnet med en pappershandduk
- Blanda ihop marinaden och lägg räkorna däri, rör om så att alla räkor marineras och låt stå i minst en timme i kylen. Tänk på att ta ut räkorna ur kylen så att de är rumstempererade innan du börjar tillaga dem.
- Hetta upp 1 msk kokosolja i en wok- eller stekpanna och stek räkorna (ca 30 sekunder på varje sida) i små portioner, jag gjorde det i tre omgångar, så att alla räkorna steks ordentligt. Lägg till olja när det behövs och stek tills de ändrar färg (kom dock ihåg att inte steka räkorna för mycket).
- Blanda alla ingredienser till såsen. Lägg en klick kokosolja i en varm panna och stek vitlök och ingefära i ungefär 2 minuter. Lägg 2 msk krispig chiliolja samt räkorna och rör om. Blanda till sist i såsen och rör om ordentligt.
- Tillsätt purjolöken och sivripaprikan och stek i ytterligare någon minut. Ta bort pannan från plattan och tillsätt den löken, tomaterna och salladslöken och rör om.
- Tillsätt slutligen 1 msk chiliflingor (om man gillar styrka) och salt och peppar efter smak, rör om allt. Avnjut med nykokt basmatiris