Deviled Prawns

Deviled Prawns

Djävulskt goda, det kan vi lova!

Du behöver

4 portioner

  • 800g Pandalus tigerräkor (2 paket)
  • 100g lök, skivad
  • 100g tomat, kilad
  • 100g gröna
  • Sivri paprika, skuren i diagonala bitar
  • 100g purjolök, skuren i diagonala bitar (kan uteslutas)
  • 50g salladslök, skuren i diagonala bitar
  • 1 msk vitlöksklyftor, krossade
  • 1 msk ingefära, krossad
  • 1 msk chiliflingor (eller efter smak)
  • 2 msk kokosolja för bättre smak, men det går även bra med jordnötsolja eller rapsolja
  • 1/2 tsk salt (eller efter smak)
  • 1/2 tsk peppar (eller efter smak)
  • 2 msk krispig chiliolja (helst märket  ”Lao Gan Ma”)

Sås:

  • 3 msk ljus sojasås, helst Thailändsk seasoning-sås ”Golden Mountain”
  • 2 msk tomatsås1 msk tomatpuré (kan uteslutas)
  • 3 msk söt thaisojasås
  • 3 msk söt thaichilisås

Marinaden:

  • 1 msk allakryddor
  • 2 msk ljus sojasås
  • 1 msk mörk söt sojasås
  • salt & peppar efter smak

Gör så här

  1. Tina och tvätta räkorna och häll ner dem i ett durkslag, torka av det extra vattnet med en pappershandduk

  2. Blanda ihop marinaden och lägg räkorna däri, rör om så att alla räkor marineras och låt stå i minst en timme i kylen. Tänk på att ta ut räkorna ur kylen så att de är rumstempererade innan du börjar tillaga dem.

  3. Hetta upp 1 msk kokosolja i en wok- eller stekpanna och stek räkorna (ca 30 sekunder på varje sida) i små portioner, jag gjorde det i tre omgångar, så att alla räkorna steks ordentligt. Lägg till olja när det behövs och stek tills de ändrar färg (kom dock ihåg att inte steka räkorna för mycket).

  4. Blanda alla ingredienser till såsen. Lägg en klick kokosolja i en varm panna och stek vitlök och ingefära i ungefär 2 minuter. Lägg 2 msk krispig chiliolja samt räkorna och rör om. Blanda till sist i såsen och rör om ordentligt.

  5. Tillsätt purjolöken och sivripaprikan och stek i ytterligare någon minut. Ta bort pannan från plattan och tillsätt den löken, tomaterna och salladslöken och rör om.

  6. Tillsätt slutligen 1 msk chiliflingor (om man gillar styrka) och salt och peppar efter smak, rör om allt. Avnjut med nykokt basmatiris