
Färska vårrullar med räkor och jordnötssås
En somrig, fräsch och framförallt riktigt god plockmatsrätt
Du behöver
12 rullar
Tillagningstid cirka 15 minuter
Rullarna:
- 12 ark rispapper
- 100 g Pandalus frysta räkor
- 1 stor rödlök
- 3 salladslökar
- 180 g böngroddar
- 2 chili (en till såsen och en till fyllning)
- 1 kruka koriander
- 65 g baby spenat
- 2 stora morötter
Sås:
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 chili
- ½ dl jordnötssmör med bitar i
- 2,5 dl kokosmjölk
- 1,5 msk japansk soja
- 2 msk sweet chilisås
- Jordnötter att toppa med
Gör så här
- Tina och skala eventuellt räkorna (kan göras inför varje rulle)
- Börja tillaga såsen genom att hacka och därefter steka gul lök, vitlök och chili i olivolja utan att något tar färg
- Tillsätt resten av sås-ingredienserna och låt sjuda några minuter, smaka av
- Lägg upp i en skål och toppa med lite jordnötter
- Strimla morötterna, skiva rödlöken tunt med mandolin, skiva salladslökarna och chilin
- Lägg allting i skålar på bordet
- Fyll en stor skål med lite varmare än ljummet vatten och lägg på bordet
- Doppa ett ark i taget i vattnet och lägg på tallriken, lägg önskad fyllning i mitten av arket och rulla ihop genom att vika in kanten över fyllningen, dra ihop pappret ganska hårt över fyllningen, vik in kanterna och rulla ihop
- Doppa rullarna i såsen och ät dem allteftersom de görs så att de inte torkar