
Färskostvisp med gurka, kavringssmul och kräftor
Dessa festliga portionsburkar med färska kräftor, fluffig färskostvisp och gurka i honungslag blir garanterat succé på kräftskivan eller bjudningen. Så enkelt och så gott!
Du behöver
Antal portioner: 6
- 1 kg Pandalus färska kräftor från turkiet
- 1/2 citron i skivor
- Dill till dekoration
Färskostvisp
- 2 dl crème fraiche (32%)
- 200 g färskost
- 20 g finhackad dill
- 1 msk färskpressad citronjuice
- 1 krm persillade (kryddblandning med vitlök och persilja)
- 1 krm citronpeppar
Gurka
- 1 gurka
- 1 msk olja
- 1 tsk färskpressad citron
- 2 tsk honung
- 1 salladslök eller liten rödlök
Kavringssmul
- 4 skivor kavring
- 50 g smör
Gör så här
- Lägg samtliga ingredienser till färskostsmeten i en bunke och vispa ihop med elvisp till fluffig konsistens. Ställ svalt.
- Mixa eller smula sönder kavringen till smulor, bryn dem sedan i rikligt med smör så att de blir knapriga. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna.
- Skär gurkan i bitar och lägg i en skål, finhacka lök och blanda ner tillsammans med citron, olja och honung.
- Skala kräftorna.
- Ta fram sex glasburkar och varva gurka, färskostvisp, kavring och kräftor.
- Dekorera med en dillvippa och eventuellt några rädisor.
- Knyt gärna fast en kräftklo på varje burk med ett grovt snöre för extra pynt.