Fiskgratäng med räkor och smörstekta kantareller
Lyxa till din fiskgratäng med lite smörstekta kantareller och förstås handskalade räkor. En riktig klassiker som passar lika fint till vardag som till helg!
Du behöver
Antal portioner: 4-6
- 200 g Pandalus räkor, tinade och skalade
- 600 g torsk
- 1 dl kantareller
- Dill
Potatis
- 900 g mjölig potatis
- 2 äggulor
- 50 g smör
- Salt och peppar
Dillsås
- 20 g smör
- 3 msk vetemjöl
- 1 fiskbuljongtärning
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl vatten
- 3 msk dill, finhackad
- Salt och peppar
Gör så här
- Tina fisk och räkor.
- Skala räkorna och salta fisken.
- Sätt ugnen på 190 grader.
- Gör såsen genom att smälta smör i en kastrull, tillsätt mjölet, dra bort från plattan och vispa ihop.
- Ställ tillbaka på plattan och tillsätt vispgrädde, buljongtärning och vatten.
- Låt koka upp och sedan puttra en stund tills den tjocknat till sig.
- Blanda ner dill och smaka av med salt och peppar.
- Koka potatisen i saltat vatten tills den blivit mjuk.
- Pressa eller krossa potatisen och tillsätt sedan grädde, smör, äggulor, salt och peppar.
- Blanda ihop väl.
- Stek kantarellerna i rikligt med smör, salt och peppar.
- Ta från en ugnsform och spritsa ut potatisen runt hela formen, lämna rum i mitten för fisken.
- Lägg fisken i mitten och häll sedan på såsen.
- Låt grädda cirka 25 minuter i ugnen.
- Lägg på räkor, dill och kantareller innan servering.