Flamberade kammusslor med kantarellsås
Denna rätt smakar ljuvligt gott att äta med en bit gott surdegsbröd som du doppar såsen i – eller varför inte som en del i en sharingmeny med flera rätter?
Du behöver
Antal portioner: 2-3 som ensamrätt, 4-6 som del av buffé
Kammusslor
- 2 förpackningar Pandalus kammusslor á 150 g
- Salt och peppar (jag använde kvarnmald svartpeppar)
- 2 msk smör
- 1,5- 2 msk konjak till flambering
Sås
- Skyn från flamberingen
- 50 – 75 g kantareller (rensade och delade i bitar)
- 2,5 dl grädde
- 0,5 msk konjak
- 0,5 msk majsstärkelse + 1 msk vatten (att reda av med)
- Salt och peppar att smaka av med
- Finhackad persilja/gräslök till servering
Gör så här
Flambering
- Tina upp kammusslorna enligt anvisning på förpackning.
- Torka av med hushållspapper, salta
och peppra lite på båda sidor. - Lägg smör i en stekpanna (använd gärna en gjutjärnspanna eller liknande panna som kommer upp bra i temperatur).
- Lägg i kammusslorna och stek hastigt på hög värme på båda sidor.
- Tag bort den heta pannan från spisen och häll över konjaken.
- Dags att flambera!
- Se till att du inte har några föremål över stekpannan som kan ta eld, och tänd på i ytterkanten av pannan så att inte bränner dig.
- När lågorna brunnit ut och slocknat så tar du kammusslorna och lägger åt sidan så länge.
Sås
- Ställ tillbaka stekpannan på plattan (den ska inte rengöras utan du tar tillvara på de goda smakerna från flamberingen).
- Ta i en klick smör och fräs kantarellerna.
- I med grädde och smaka av med salt, peppar och en skvätt konjak.
- Red av såsen med maizenablandningen.
- Precis innan servering så tar du i lite persilja/ gräslök.