Flamberade kammusslor med kantarellsås

Flamberade kammusslor med kantarellsås

Denna rätt smakar ljuvligt gott att äta med en bit gott surdegsbröd som du doppar såsen i – eller varför inte som en del i en sharingmeny med flera rätter?

Du behöver

Antal portioner: 2-3 som ensamrätt, 4-6 som del av buffé

Kammusslor

  • 2 förpackningar Pandalus kammusslor á 150 g
  • Salt och peppar (jag använde kvarnmald svartpeppar)
  • 2 msk smör
  • 1,5-  2 msk konjak till flambering

Sås

  • Skyn från flamberingen
  • 50 – 75 g kantareller (rensade och delade i bitar)
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 msk konjak
  • 0,5 msk majsstärkelse + 1 msk vatten (att reda av med)
  • Salt och peppar att smaka av med
  • Finhackad persilja/gräslök till servering

Gör så här

Flambering

  1. Tina upp kammusslorna enligt anvisning på förpackning.

  2. Torka av med hushållspapper, salta
    och peppra lite på båda sidor.

  3. Lägg smör i en stekpanna (använd gärna en gjutjärnspanna eller liknande panna som kommer upp bra i  temperatur).

  4. Lägg i kammusslorna och stek hastigt på hög värme på båda sidor.

  5. Tag bort den heta pannan från spisen och häll över konjaken.

  6. Dags att flambera!

  7.  Se till att du inte har några föremål över stekpannan som kan ta eld, och tänd på i ytterkanten av pannan så att inte bränner dig.

  8. När lågorna brunnit ut och slocknat så tar du kammusslorna och lägger åt sidan så länge.

Sås

  1. Ställ tillbaka stekpannan på plattan (den ska inte rengöras utan du tar tillvara på de goda smakerna från flamberingen).
  2. Ta i en klick smör och fräs kantarellerna.

  3. I med grädde och smaka av med salt, peppar och en skvätt konjak.

  4. Red av såsen med maizenablandningen.

  5. Precis innan servering så tar du i lite persilja/ gräslök.