Friterad jordärtskocka med löjrom, citronsmetana

Friterad jordärtskocka med löjrom och citronsmetana

Perfekt förrätt när höstens och rotfrukternas tid är kommen

Dela på facebook

Du behöver

Förrätt för 4 personer

  • 1 burk Pandalus löjrom
  • 200 g jordärtskocka, tvättade oskalade
  • 5 dl frityrolja eller rapsolja
  • salt (efter smak)
  • 1, 5 dl smetana
  • 1 citron
  • 1 msk citronzest
  • 1 tsk citronsaft
  • Salt och svartpeppar
  • efter tycke och smak
  • Några droppar olivolja
  • 3 finhackade schalottenlökar
  • 1 knippe finhackad gräslök

Gör så här

  1. Koka jordärtskockorna mjuka i lättsaltat vatten. När skockorna är mjuka så ta upp dem, klyv dem på mitten och låt svalna.

  2. Rör ihop smetana med citronskal och citronjuice. Tillsätt salt ,svartpeppar & olivolja efter tycke och smak.

  3. Hacka schalottenlök och gräslök.

  4. Hetta upp oljan till 180 grader.

  5. Sänk försiktigt ned skockorna i oljan. Fritera tills de är gyllenbruna, ca 3-5 minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Smaka av med salt medan skockorna är varma så att saltet fastnar.

  6. Låt svalna en liten stund innan du lägger på toppingen

  7. Klicka ut citronsmetanan på jordärtskockorna och toppa med schalottenlök, löjrom, gräslök och citronzest

  8. Servera direkt och njut av smakerna