Friterad kammussla med bönkräm

Friterad kammussla med bönkräm

Denna friterade pilgrimsmussla med vit bönkräm, brynt sojasmör och nötter är en lyxig smårätt. Bönkrämen, den picklade silverlöken och hasselnötterna kan med fördel förberedas c:a 3–4 timmar före servering!

Dela på facebook

Du behöver

Antal portioner: 4
Tillagningstid: 30 min

Friterad kammussla:

  • 4 st Pandalus Kammusslor
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1,5 dl panko
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm nymald vitpeppar 
  • 5 dl rapsolja

Picklad silverlök

  • 1 silverlök
  • 0,5 dl ättiksprit  (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Bönkräm

  • 300 g kokta vita bönor
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymald vitpeppar 

Rostade hasselnötter

  • 4 msk skalade hasselnötter 

Brynt sojasmör

  • 75 g smör
  • 1 msk japansk soja 

Garnering

  • lakritsört

Gör så här

Picklad silverlök

  1.  Skala och skiva löken tunt på mandolin.

  2. Rör ihop ättika och socker.

  3. Tillsätt vattnet och rör tills sockret lösts upp.

  4. Lägg i löken och låt stå ca 20 min.

Bönkräm

  1.  Koka bönorna i grädden ca 2 min.

  2. Mixa slätt med mixerstav.

  3. Krydda med salt och peppar.

Rostade hasselnötter

  1.  Rosta nötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg.

  2. Grovhacka nötterna.

Friterade kammusslor

  1. Låt musslorna rinna av på hushållspapper.

  2. Lägg mjölet på ett fat.

  3. Vispa upp ägget i en skål eller djup tallrik.

  4. Lägg pankon på ett fat.

  5. Krydda musslorna med salt och peppar och vänd dem i mjöl.

  6. Doppa dem sedan i ägget och vänd dem till sist i pankon.

  7. Hetta upp olja till 170°.

  8. Fritera musslorna gyllenbruna, 2-3 min.

  9. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.

Brynt sojasmör

  1.  Smält smöret på medelvärme tills det blir gyllenbrunt och luktar nötigt (gör detta medan du friterar musslorna då smöret ska vara varmt vid servering).

  2. Tillsätt sojan.

Servering:

  1. Lägg upp bönkrämen på tallrikar (bönkrämen får gärna vara ljummen  vid servering så har du gjort den i förväg kan du med fördel värma upp den något).

  2. Lägg på pilgrimsmusslan och toppa med avrunnen silverlök.

  3. Ringla över sojasmör och strö över nötter.

  4. Garnera med lakritsört och servera!