Friterad kammussla med bönkräm
Denna friterade pilgrimsmussla med vit bönkräm, brynt sojasmör och nötter är en lyxig smårätt. Bönkrämen, den picklade silverlöken och hasselnötterna kan med fördel förberedas c:a 3–4 timmar före servering!
Du behöver
Antal portioner: 4
Tillagningstid: 30 min
Friterad kammussla:
- 4 st Pandalus Kammusslor
- 4 msk vetemjöl
- 1 ägg
- 1,5 dl panko
- 2 krm salt
- 0,5 krm nymald vitpeppar
- 5 dl rapsolja
Picklad silverlök
- 1 silverlök
- 0,5 dl ättiksprit (12 %)
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl vatten
Bönkräm
- 300 g kokta vita bönor
- 1 dl vispgrädde
- 0,5 tsk salt
- 1 krm nymald vitpeppar
Rostade hasselnötter
- 4 msk skalade hasselnötter
Brynt sojasmör
- 75 g smör
- 1 msk japansk soja
Garnering
- lakritsört
Gör så här
Picklad silverlök
- Skala och skiva löken tunt på mandolin.
- Rör ihop ättika och socker.
- Tillsätt vattnet och rör tills sockret lösts upp.
- Lägg i löken och låt stå ca 20 min.
Bönkräm
- Koka bönorna i grädden ca 2 min.
- Mixa slätt med mixerstav.
- Krydda med salt och peppar.
Rostade hasselnötter
- Rosta nötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg.
- Grovhacka nötterna.
Friterade kammusslor
- Låt musslorna rinna av på hushållspapper.
- Lägg mjölet på ett fat.
- Vispa upp ägget i en skål eller djup tallrik.
- Lägg pankon på ett fat.
- Krydda musslorna med salt och peppar och vänd dem i mjöl.
- Doppa dem sedan i ägget och vänd dem till sist i pankon.
- Hetta upp olja till 170°.
- Fritera musslorna gyllenbruna, 2-3 min.
- Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.
Brynt sojasmör
- Smält smöret på medelvärme tills det blir gyllenbrunt och luktar nötigt (gör detta medan du friterar musslorna då smöret ska vara varmt vid servering).
- Tillsätt sojan.
Servering:
- Lägg upp bönkrämen på tallrikar (bönkrämen får gärna vara ljummen vid servering så har du gjort den i förväg kan du med fördel värma upp den något).
- Lägg på pilgrimsmusslan och toppa med avrunnen silverlök.
- Ringla över sojasmör och strö över nötter.
- Garnera med lakritsört och servera!