Friterat potatiskrisp, creme fraiche och brynt smör

Friterat potatiskrisp, creme fraiche och löjrom

Definitivt en helgrätt – krispig potatis med löjrom, schalottenlök, örter och en nötig smak av den brynta crème fraichen. Servera gärna med ett glas bubbel till!

Du behöver

Antal portioner: 4

  • 80 g Pandalus löjrom
  • Cirka 24 små potatisar 
  • 1,2 dl creme fraiche
  • 8 msk brynt smör Dillpulver
  • Salt och peppar
  • Finhackad valfri ört (jag hade bladpersilja)
  • Rapsolja
  • C:a 4 schalottenlökar

Gör så här

  1. Skala 16 potatisar på den grova sidan av rivjärnet och 8 på den fina sidan

  2. Skölj allting noga så att stärkelsen försvinner

  3. Krama ur så gott det går och låt sedan torka helt på hushållspapper, cirka 1 timme

  4. Smält smöret och låt det bli brynt

  5. Blanda ihop med crème fraichen

  6. Fritera potatisrivet (i omgångar med det grova och finrivna) i rapsoljan (160-170) grader så att det blir krispigt

  7. Salta, peppra och häll på dillpulver direkt

  8. Låt torka på hushållspapper

  9. Bygg ihop rätten med potatisen(grova), löjrom, brynt crème fraiche, dillpulver, hackad persilja och schalottenlök – toppa med den finrivna potatisen