Gambas al ajillo
…eller ”vitlöksräkor” på svenska, är ett traditionellt tapasrecept från Spanien som både är rykande gott och enkelt att tillaga.
Några snabba tips för att tillaga riktigt lyckade gambas al ajillo:
- Du kan egentligen använda dig av vilken typ av räkor som helst, dock rekommenderas scampi – alltså räkor av det större slaget som man använder sig av i Spanien. Pandalus tigerräkor är här ett perfekt val!
- Tina räkorna ordentligt, gärna i kylskåp över natten och se till att all överflödig vätska har runnit av innan du steker dem – annars finns det risk att rätten blir vattnig.
- Var försiktig så att du inte översteker räkorna – steker du dem för länge blir de lätt sega.
- Traditionellt sett använder man sig av guindilla picante, det vill säga torkad chili, i Spanien. Det fungerar dock lika bra med chilipeppar eller färska chilifrukter som vi använt oss av i detta receptet.
Låt smaka och servera gärna tillsammans med ett friskt vitt vin och lite nybakat bröd!
Du behöver
Antal portioner: ca 4
- 1 kg Pandalus tigerräkor
- 3 dl olivolja
- 8-10 vitlöksklyftor
- 2 färska chilifrukter (uteslut kärnorna för mindre hetta)
- Saft från 1 citron
- Färsk persilja
- Salt
Gör så här
- Tina räkorna enligt anvisning på förpackningen och låt rinna av.
- Hetta upp oljan i en stekpanna.
- Hacka vitlök och chili smått. Tillsätt oljan och låt fräsa någon minut (vitlöken ska börja få lite färg men inte brännas).
- Sänk värmen och lägg i räkorna. Räkorna ska bli rosa och rulla ihop sig något.
- Ta bort stekpannan från värmen. Tillsätt citron och salt samt toppa med persilja.
- Servera rykande heta tillsammans med ett gott bröd.