Gambas al ajillo

Gambas al ajillo med papas arrugadas

Denna Gran Canariska delikatess smakar minst lika gott här hemma som på semestern och är inte så krånglig att göra som det kan låta.

Dela på facebook

Du behöver

Antal portioner: 4

Gambas al ajillo:

Papas arrugadas:

  • 1 dl havssalt eller grovt salt
  • 0,5 kg småpotatis med skal
  • 5 dl vatten

Mojo rojo:

  • 1/2 röd paprika
  • 1/2 röd chilifrukt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 50 ml olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 paprikapulver
  • 0,25 tsk spiskummin
  • 1/2 vitvinsvinäger


Mojo verde

  • 1 grön chili
  • 1/2 lime
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 kruka persilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 50 ml olivolja
  • Salt & peppar

Gör så här

  1. Tina räkorna. Rengör potatisen noga men låt skalet sitta kvar. Koka upp vatten och salt och lägg i potatisen. Koka den utan lock tills den är mjuk.

  2. Gör såserna under tiden. Mojo rojo: Skär paprikan i bitar. Skala och dela vitlöksklyftorna. Kärna ur chilin och skär den i bitar. Lägg i en mixer eller mortel tillsammans med kryddorna och vinägern. Mixa till en slät smet och häll till sist i olivoljan.
    Mojo verde: Dela chilin och kärna ur den. Dela koriandern och persiljan (inklusive stjälkarna) grovt och lägg i mixern ihop med chilin. Pressa i limen i mixen, skala och dela vitlöksklyftorna och lägg i dem tillsammans med kryddor och vinäger. Kör till en slät smet. Tillsätt olivoljan sist.

  3. Värm ugnen till 200 grader, ta en ugnsfast form och lägg i olja, tunt skivad vitlök, salt, peppar och ställ in i ugnen. När du ser att oljeblandningen börjat koka (när det bubblar) lägger du i räkorna. Så fort de blivit rosa är de färdiga (går väldigt fort med tinade räkor, tar lite längre tid för frysta). Blanda i hackad persilja.

  4. Häll av vattnet från den färdiga potatisen och ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt potatisen ånga av. Skaka kastrullen då och då så att inte potatisarna fastnar.

  5. Servera potatis, räkor och såser direkt. Doppa direkt i såserna!