Gambas al ajillo picantes

Gambas al ajillo picantes

Namnet på rätten betyder ungefär ”kryddiga vitlöksgambas” på spanska och är en tapa med mycket smak – denna gången en variant med chorizosalami.  Kryddigt, enkelt och så gott!

Du behöver

Antal portioner: 6 brödskivor

  • 400 g Pandalus tigerräkor
  • 10 skivor chorizosalami, finhackad
  • 3 msk olivolja
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • 1 tsk chiliflingor
  • 1 färsk röd chili
  • 4 skivade vitlöksklyftor
  • Paprikapulver
  • En skvätt vitt vin
  • Några droppar pressad citronsaft
  • Bladpersilja, hackad (spara lite till dekoration)
  • 6 skivor surdegsbröd

Gör så här

  1. Tina räkorna enligt förpackningens anvisningar.

  2. Pensla brödskivorna med olivolja, grilla dem snabbt så att de får fin färg. Skala vitlöken och gnid klyftan över de grillade bröden. Låt stå.

  3. Skiva vitlök.

  4. Skölj och grovhacka persiljan.

  5. Hetta upp olja i en stekpanna på medelvärme.

  6. Lägg i den hackade chorizon och tillsätt salt, svartpeppar, skivad chili samt rör i skivad vitlök.

  7. Fräs samman en liten stund.

  8. Pudra över lite paprikapulver och rör om.

  9. Tillsätt lite citronsaft och en skvätt vin.

  10. Lägg i räkorna och tillaga dem tills de är rosa. Låt småputtra.

  11. Rör i persilja och smaka av.

  12. Servera direkt på de grillade brödskivorna och glöm inte att ösa på den goda såsen