
Gambas al ajillo picantes
Namnet på rätten betyder ungefär ”kryddiga vitlöksgambas” på spanska och är en tapa med mycket smak – denna gången en variant med chorizosalami. Kryddigt, enkelt och så gott!
Du behöver
Antal portioner: 6 brödskivor
- 400 g Pandalus tigerräkor
- 10 skivor chorizosalami, finhackad
- 3 msk olivolja
- Salt
- Nymald svartpeppar
- 1 tsk chiliflingor
- 1 färsk röd chili
- 4 skivade vitlöksklyftor
- Paprikapulver
- En skvätt vitt vin
- Några droppar pressad citronsaft
- Bladpersilja, hackad (spara lite till dekoration)
- 6 skivor surdegsbröd
Gör så här
- Tina räkorna enligt förpackningens anvisningar.
- Pensla brödskivorna med olivolja, grilla dem snabbt så att de får fin färg. Skala vitlöken och gnid klyftan över de grillade bröden. Låt stå.
- Skiva vitlök.
- Skölj och grovhacka persiljan.
- Hetta upp olja i en stekpanna på medelvärme.
- Lägg i den hackade chorizon och tillsätt salt, svartpeppar, skivad chili samt rör i skivad vitlök.
- Fräs samman en liten stund.
- Pudra över lite paprikapulver och rör om.
- Tillsätt lite citronsaft och en skvätt vin.
- Lägg i räkorna och tillaga dem tills de är rosa. Låt småputtra.
- Rör i persilja och smaka av.
- Servera direkt på de grillade brödskivorna och glöm inte att ösa på den goda såsen