gambas al ajillo

Gambas al ajillo

Tapasfavoriten gambas al ajillo, eller vitlöksgambas på svenska, är enkelt att laga (och extra trevligt att tillaga direkt på grillen).
Rätten serveras vanligtvis direkt från pannan, gärna med lite färskt bröd att doppa i såsen. Det är en perfekt kombination av havets sötma från räkorna och hetta från vitlök och chili!

Du behöver

Antal portioner: ca 4

  • 400 g Pandalus råa tigerräkor 
  • 3 msk olivolja
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Chiliflingor
  • 1 färsk röd chili
  • 4 skivade vitlöksklyftor
  • Paprikapulver
  • En skvätt vitt vin
  • Lite pressad citronsaft
  • Bladpersilja, sköljd och hackad (spara lite till dekoration)
  • Surdegsbröd till servering

Gör så här

  1. Tina räkorna enligt förpackningens anvisningar.

  2. Skiva vitlök.

  3. Skölj och grovhacka persiljan.

  4. Hetta upp oljan i en stekpanna som du kan ha på grillen.

  5. Tillsätt salt, svartpeppar, den skivade chilin- och vitlöken. Fräs snabbt.

  6. Pudra över lite paprikapulver och rör om.

  7. Tillsätt lite citronsaft och en skvätt vitt vin.

  8. Lägg i räkorna och tillaga dem tills de är rosa och låt småputtra.

  9. Rör i persilja och låt smaka av. Servera genast.