Glutenfri löjromscheescake i portionsformar
En ljuvlig cheescake för dig som vill ha glutenfritt, och som även går att variera så den blir ägg- och mjölkfri. Perfekt som förrätt till nyårsmiddagen!
Du behöver
Antal portioner: 6
Cheescake
- 80 g Pandalus löjrom
- 200 g glutenfri kavring (se recept nedan)
- 50 g smör (för mejerifritt alternativ välj ett växtbaserat)
- 1,5 dl majonnäs (för äggfri majonnäs se recept nedan)
- 3 dl crème fraiche (för mejerifritt alternativ välj cashew-fraiche eller havrefraiche)
- 1 msk finhackad gräslök
- 1 msk finhackad dill
- 2 msk citronjuice
- 2 gelatinblad
Glutenfri kavring
- 5 dl filmjölk (för mejerifritt alternativ tag 5 dl havreyoghurt +2 tsk vitvinsvinäger)
- 2 dl mörk sirap
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 2,5 tsk brödkrydda
- 2,5 dl teffmjöl
- 6 dl Lailas gula glutenfria mix
- (eller liknande mix från annat varumärke)
Äggfri majonäs
- 0,5 dl aquafaba (kikärtsspad)
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 3 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
- 0,5 tsk salt att smaka av med
Gör så här
Glutenfri kavring
- Rör ihop alla ingredienser i en bunke till en lös smet.
- Häll smeten i en smord brödform.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 60-70 minuter, kolla med teststicka då alla ugnar varierar sig.
- Täck brödet med aluminiumfolie mot slutet om det börjar få för mycket färg. Låt brödet svalna helt innan det skärs upp.
Äggfri majonäs
- Lägg kikärtsspad, vitvinsvinäger och dijonsenap i en hög cylinderformad bunke (bäst är att använda den som brukar medfölja vid köp av mixerstav).
- Mixa innehållet i bunken så att det börjar skumma lite.
- Häll oljan i en smal stråle ner i bunken medan du mixar hela tiden.
- Börja i botten och lyft mixern lite åt gången så att all olja mixas ihop till en tjock, härlig majonnäs.
- Smaka av med salt.
Cheescake
- Mixa kavringen till smulor i matberedare eller mixer.
- Smält smör i en stekpanna och häll i kavringssmulorna.
- Bryn så att de får färg och blir lite knastriga och fördela sedan i 6 st portionsformar.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i c:a 5 min.
- Värm under tiden 1 dl av crème fraichen i kastrull. När gelatinbladen är uppblötta så smälter du ner dem i crème fraichen.
- Ställ åt sidan att svalna lite.
- Blanda ihop resterande ingredienser i en bunke.
- När crème fraichen med gelatinbladen börjar svalna så rör du ner den i bunken med övriga ingredienser.
- Se till att allt blandas ihop ordentligt och smaka av (tillsätt ev lite salt).
- Fördela smeten i portionsformarna med kavringssmulor och ställ sedan att stelna i kyl minst 4 timmar.
- Vid servering så dekorera gärna med en klick crème fraiche lite löjrom och kryddgrönt.