Glutenfri löjromscheescake i portionsformar

Glutenfri löjromscheescake i portionsformar

En ljuvlig cheescake för dig som vill ha glutenfritt, och som även går att variera så den blir ägg- och mjölkfri. Perfekt som förrätt till nyårsmiddagen!

Du behöver

Antal portioner: 6

Cheescake

  • 80 g Pandalus löjrom
  • 200 g glutenfri kavring (se recept nedan)
  • 50 g smör (för mejerifritt alternativ välj ett växtbaserat)
  • 1,5 dl majonnäs (för äggfri majonnäs se recept nedan)
  • 3 dl crème fraiche (för mejerifritt alternativ välj cashew-fraiche eller havrefraiche)
  • 1 msk finhackad gräslök
  • 1 msk finhackad dill
  • 2 msk citronjuice
  • 2 gelatinblad

Glutenfri kavring

  • 5 dl filmjölk (för mejerifritt alternativ tag 5 dl havreyoghurt +2 tsk vitvinsvinäger)
  • 2 dl mörk sirap
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2,5 tsk brödkrydda
  • 2,5 dl teffmjöl
  • 6 dl Lailas gula glutenfria mix
  • (eller liknande mix från annat varumärke)

Äggfri majonäs

  • 0,5 dl aquafaba (kikärtsspad)
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 3 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
  • 0,5 tsk salt att smaka av med

Gör så här

Glutenfri kavring

  1. Rör ihop alla ingredienser i en bunke till en lös smet.

  2. Häll smeten i en smord brödform.

  3. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 60-70 minuter, kolla med teststicka då alla ugnar varierar sig.

  4.  Täck brödet med aluminiumfolie mot slutet om det börjar få för mycket färg. Låt brödet svalna helt innan det skärs upp.

Äggfri majonäs

  1. Lägg kikärtsspad, vitvinsvinäger och dijonsenap i en hög cylinderformad bunke (bäst är att använda den som brukar medfölja vid köp av mixerstav).

  2. Mixa innehållet i bunken så att det börjar skumma lite.

  3. Häll oljan i en smal stråle ner i bunken medan du mixar hela tiden.

  4. Börja i botten och lyft mixern lite åt gången så att all olja mixas ihop till en tjock, härlig majonnäs.

  5. Smaka av med salt.

Cheescake

  1. Mixa kavringen till smulor i matberedare eller mixer.

  2. Smält smör i en stekpanna och häll i kavringssmulorna.

  3. Bryn så att de får färg och blir lite knastriga och fördela sedan i 6 st portionsformar.

  4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i c:a 5 min.

  5. Värm under tiden 1 dl av crème fraichen i kastrull. När gelatinbladen är uppblötta så smälter du ner dem i crème fraichen.

  6. Ställ åt sidan att svalna lite.

  7. Blanda ihop resterande ingredienser i en bunke.

  8. När crème fraichen med gelatinbladen börjar svalna så rör du ner den i bunken med övriga ingredienser.

  9. Se till att allt blandas ihop ordentligt och smaka av (tillsätt ev lite salt).

  10. Fördela smeten i  portionsformarna med kavringssmulor och ställ sedan att stelna i kyl minst 4 timmar.

  11. Vid servering så dekorera gärna med en klick crème fraiche lite löjrom och kryddgrönt.