Glutenfri löjromspizza

Glutenfri löjromspizza

En ljuvlig glutenfri pizza med löjrom och crème fraiche som gör sig utmärkt både till kräftskivan eller bara som den är!

Du behöver

Antal portioner: 2 pizzor

Kalljäst pizzadeg

  • 2,5 dl vatten (c:a 37°c)
  • 25 g jäst
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 dl olja
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 5 dl glutenfri mjölblandning (t.ex. Lailas gula, Finax, Caputo glutenfria eller liknande)

Till utbakning 

  • 0,5 tsk bakpulver utblandat i 2 msk glutenfri mjölblandning (samma sort som du använder i degen)

Topping

  • En förpackning Pandalus löjrom
  • 2,5 dl crème fraiche
  • 150 g Västerbottenost (riven)
  • En finhackad rödlök

Gör så här

Kalljäst pizzadeg

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten och tillsätt olja, salt samt honung.

  2. Blanda ner den glutenfria mjölblandningen och bearbeta degen.

  3. Ställ degen i kyl över natten (eller minst 8 timmar).

Utbakning och topping

  1. Dela pizzadegen i två delar och forma till bollar.

  2. Pudra med bakpulver/ mjölmixblandningen och kavla så tunt du kan. Lägg på varsin plåt.

  3. Bred på c:a 1 dl crème fraiche på varje pizza och strö över Västerbottenosten (spara lite av osten som du tar på när pizzorna är gräddade).

  4. Grädda i ugn på 250°c, alternativt i pizzaugn eller på pizzasten i grillen.

  5. När pizzan fått fin färg så ta ut  den och toppa med resten av crème fraichen. Det blir extra gott om du vispar crème fraichen luftig med elvisp  (observera att den först blir lös i konsistens när du börjar vispa för att sedan tjockna).

  6.  Sist toppar du med löjrom, finhackad rödlök och lite riven Västerbottenost.